Inloggen
voeg je column toe

Columns

Donder op, oud-militairen

HET KAN MIJ NIET BEKOREN, de Nijmeegse vierdaagse van marsleider Henny Sackers, de Grote Dag van ons Grote Leger in staatsalmachtige landen, Trooping The Color in Londen, de Taptoe te Delft, de Veteranendag. Ik kijk met afgrijzen als de ‘voorbijmars’ met geheven benen en kinnen, een eerbewijs brengt aan hooggeplaatsten op een podium. Op één uitzondering na, in 1981, toen de Egyptische president Sadat tijdens zijn overwinningsparade werd vermoord.

Ik vind mezelf niet pacifistisch en van mij mogen mensen in lange smalle rijen marcheren tot ze ‘n ons wegen, wel of niet gezeten op een paard, blazend op een muziekinstrument, de zoveelste onderscheiding uit handen van een goedgeluimde ZKH of HKH in ontvangst nemend, want het heeft hem of haar behaagd. Maar dat krijgshaftig defileren kan toch ook solo, als je zin hebt om een ommetje te maken?

Ter gelegenheid van de afgeslankte veteranendag is dit het moment om te pleiten voor afschaffing: wegwezen, donder op, oud-militairen. Ze hebben hun tijd gehad, de een wat langer geleden dan de ander. In de samenleving heb je een betaalde functie bekleed en je hebt een pensioen opgebouwd.

Maar eenmaal geüniformeerd geweest, lijkt de dorst naar onderschrijving van verdiensten onlesbaar. De oud-militair wil graag bevestigen (en bevestigd zien) dat hij/zij nog bestaat, kijkt uit naar de volgende collectieve aai over de bol en haalt alvast de baret uit de kast. Herdenken, jubileren, samenkomen, het lijkt op de power-food van de astronaut.

Ik verbaas me over de voorrechten die deze groepering geniet. Op vele kilometers afstand van het Malieveld zijn alle V-toegangswegen en V-parkeerplaatsen gereserveerd voor onze dappere ex-krijgers en hun opgedofte familieleden. Tientallen Rode Kruis-helpers, EHBO-ers, trauma-experts en padvinders staan klaar om te assisteren.

Knil-acties, vredesmissies, piratenverjagerij, verkenningsoperaties, Bosnië-Herzegovina, Korea, Kosovo, Libanon, Mali, Rwanda, Uruzgan, Zaïre-Goma, wij laten ons voor alle karretjes spannen. Onze inzetbaarheid kent geen grenzen en over kroegentijger Marco Kroon willen de Bosschenaren geen kwaad woord horen. Hoezo, de Willemsorde gedevalueerd?

Militarisme is een onuitroeibaar verschijnsel, van de condottieri met hun huurlegers tot en met het voeren van afstandelijke cyber-wars. Iedere oorlogsveteraan houdt zichzelf voor de gek.

Schrijver: Ton Mantoua
24 juni 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.6 met 11 stemmen 78Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)