Inloggen
voeg je column toe

Columns

De jeugd van tegenwoordig

De jeugd van tegenwoordig!.. Vanuit elke generatie wordt er geklaagd over de jongeren. Steevast gevolgd door ..In mijn tijd was het wel anders! Ik geloof er niet zoveel van. Zo snel gaat de evolutie namelijk niet. Miljoenen jaren om te komen waar we nu zijn als mensen, dus het lijkt me sterk dat de mensheid binnen twintig jaar in een stroomversnelling komt. Er komt niet plotseling een nieuwe Homo Sapiens op de markt.

Elke nieuwe generatie heeft de neiging zich af te zetten tegen de vorige generatie. Zonder veel succes. De oudere generatie vergeet dat ze in hun jeugd precies hetzelfde deden met hun ouders. En de jongere generatie heeft elke keer het gevoel het wiel opnieuw uitgevonden te hebben. Dat is goed voor hun eigenwaarde. In beide gevallen wordt vergeten dat normen en waarden voor een groot deel worden overgedragen en gedeeld.

Vandaar dat de jongere generatie, als ze eenmaal zelf kinderen hebben, vaak schrikt. ‘Jezus, ik lijk mijn vader/moeder wel!’ Zo je best gedaan om je af te zetten tegen je ouders, kom je er achter dat die eerste 18 jaar gezamenlijk leven toch echt een permanente indruk hebben gemaakt. Als je als kind veel klappen hebt gekregen van je ouders, is de kans groot dat jij je kinderen ook gaat slaan. Zo simpel is het. Voorbeeld doet volgen. Goed of slecht.

We gaan niet spontaan op zoek naar spiksplinternieuwe ervaringen. Iets komt op je pad en je besluit het verder na te gaan. Dus als de oudere generatie vindt dat de jongere generatie te materialistisch is, dan komt dat omdat de oudere generatie de aanzet gaf tot materialisme. En hun kinderen willen nog meer. Eigen schuld; dikke bult.

Hebben je kinderen een grote mond? Dat komt omdat de ouders ook mondig zijn en hun kinderen hebben geleerd niet over zich heen te laten lopen. Een prima eigenschap in het leven. Met de consequentie dat ze zich ook door hun ouders maar weinig laten zeggen. Nogmaals eigen schuld; dikke bult.

Natuurlijk is het dit keer anders! Deze generatie jongelingen gaat de planeet wel duurzaam maken. Onder leiding van Greta en consorten. Deze generatie lukt het wel om racisme uit te roeien. Om honger de wereld uit te helpen. Om massaal dierenleed te stoppen in de bio-industrie, want iedereen wordt vegetarisch. Nooit zal deze generatie meer naar de wapens grijpen om een ander hun wil op te leggen.

Toch?

Schrijver: Bas Oosterlaken
10 juli 2020


Geplaatst in de categorie: familie

4.0 met 1 stemmen 133Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)