Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kogelbiefstuk met friet

We struikelen over de tv-kookprogramma’s. Men zegt dat het komt door de huidige omstandigheden. Veel mensen zoeken ‘het nieuwe heil’ bij het keukenblok, want je kunt niet eeuwig bezig blijven met het renoveren van je woning. En gegeten moet er elke dag worden.

Ik had ooit een hospita die, meteen na mijn aankomst, zei dat ik haar keuken mocht gebruiken als ik een biefstuk wilde bakken. Dat was in de tijd dat ik zelfs geen uitsmijter kon maken en alleen opgewarmde ‘filosofensoep’ bereidde: ansjovis, worteltjes, een maggiblokje, tomatenpuree, chapelure, paprika, doperwten, aardappelrestanten, bloemkool, wat belegen kaas, wat rijst en witte wijn.

Een hongerlijder is te benijden omdat hij, de zeldzame keren dat hij iets lekkers eet, van voedsel kan genieten. De bevoorrechten onder ons zijn zo gewend aan culinaire finesse dat ze er nauwelijks bij nadenken zodra hun smaakpapillen worden gestreeld.

Zoveel jaar na de denkbeeldige steak-au-poivre van mijn eerste hospita ben ik nog steeds geen vaardige keukenprins. Maar gebakken kalfslever (mijn lievelingsgerecht), ossobuco alla milanese of een kogelbiefstuk met friet en sauce-bearnaise, dat lukt me aardig.

In den beginne keek ik wel eens naar de verfijnde Rick Stein. Daarna trokken ‘Antonio & Gennaro, two greedy grumpy Italian cooks’ mijn belangstelling, evenals de supercharmante weelderige Nigella Lawson, op BBC. Vervolgens werd ‘Ready, Steady, Cook’ populair en de onstuimige Jamie Oliver kwam in de mode, met zijn klaar-is-kees-recepten. Ook leuk: ‘The Hairy Bikers’, zo weggeplukt uit Easy Rider, een grote zware man en zijn grappige mini-compagnon met omhoog gedraaide snorrenpunten. En het Duitse echtpaar Martina und Moritz, uiteraard.

Johan Segers, van de Vlaamse kookzender Njam, lijkt me een toffe gast, maar wanneer laat hij zijn rare haardos fatsoenlijk knippen? En nu worden we overspoeld met ‘De garde van Gert’, ‘Wat eten we vandaag?’, ‘Koken met Max’, ‘De Brabander bakt’, mejuffrouw Witzenhausen (‘zolang het maar makkelijk, gezond en snel is’), ‘Twenty-four Hours Kitchen’ met James Martin en ‘Rudolph’s Bakery’ van meesterpatissier-meesterkok Van Veen.

Mijn favoriete tv-kok is Jeroen Meus, sinds kort op KRO/NCRV, helaas gelijktijdig met het NOS-journaal: ‘Dagelijkse Kost’ met Leuvense pinten, stoofvlees, kipbouillon, selderie, prei en mosterd...

Schrijver: Ton Mantoua
29 augustus 2020


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.0 met 1 stemmen 874



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)