Inloggen
voeg je column toe

Columns

Weduwe van prinsjesdag

Normaliter gaat een enkeling medio september nog pootjebaden in de afkoelende Noordzee. Maar ditmaal was bijna alles anders, verkondigde Jan-Anthonie Bruijn, geflankeerd door de griffiers van de beide kamers. Die mevrouw van de Tweede Kamer (iedere dinsdagmiddag tijdens het vragenuur te zien) heeft het treurigste gezicht van Nederland. Ik heb een zwak voor dames met zulke gedeprimeerde mondhoeken...

Nooit eerder was het op de derde dinsdag zo warm. Nog nooit zaten de strandterrassen tussen Zuiderduin en Scheveningen zo mudvol. Elders in La Haye konden de staatssecretarissen en topambtenaren echter niet genieten van hun jaarlijkse extra-vrije dag. Ook diplomaten en ambassadeurs mochten W.A.’s troonrede dit keer niet van nabij aanhoren: het risico van rondspringende minidruppels was te groot.

Het had een persiflage op de weemoedige indo-nostalgie van Wieteke van Dort kunnen zijn: ‘Den Haag, Den Haag, de weduwe van prinsjesdag, dat ben jij’.

Kerssenboom & Rehwinkel deden hun best om, vanaf het plein achter de Groote Kerk, nog enige oranjefranje te presenteren: over twee jaar zal Amalia de boel opfleuren. ‘Sober en ingetogen, helaas met een rouwrandje’ noemde iemand deze editie. Geen lakeien, geen opperstalmeester, geen dampende paardendrollen op de Lange Voorhout. Geen juspauze, geen commissies van in- en uitgeleide, geen balkonscène met Constantijn en Laurentien, geen driewerf-hoera.

Volgens cabaretier Wim Kan was Juliana de laatste monarch die haar volk en zichzelf over voornemens van de regering vertelde. Kan bezat een meesterlijke timing: ‘ze doet dat zo leuk, zo moederlijk; als ze zegt dat de accijnzen op alcohol en tabakswaren met vijf percent zullen worden verhoogd, dan zie je op haar gezicht dat ze zich zorgen maakt, met al die bruiloften van haar dochters in het vooruitzicht...’

Daarbij vergeleken was Beatrix het type van de manager die de beursontwikkelingen in Wall Street, Londen en Frankfurt volgde. Bij het omslaan van iedere bladzijde keek ze de aanwezigen aan, de wenkbrauwen fronsend.

Opvallend afwezig en zo ja waarom? Minister Wouter Koolmees bevond zich ergens in een geheime onderaardse commandobunker, voor het geval zich iets terroristisch zou voordoen. Dames met rare hoedjes? Jazeker, Lilianne Ploumen, met een schuin geplaatste hagelwitte hoofdbedekking.

Schrijver: Ton Mantoua
15 september 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 71Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)