Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het onechte ego van Thierry Baudet is ingestort

Volgens de laatste stand van zaken is de rasnarcist Thierry Henri Philippe Baudet inmiddels ingestort, na de lawine, die hij zelf veroorzaakt heeft. Zijn dandyisme houdt geen stand. ook al vrees ik dat zijn instorting een volgende act binnen zijn theatrale voorstelling is en hij op medelijden van de FvD-leden gokt, immers, na 18.00 uur 4 december 2020 kan er niet meer gestemd worden. Dan wordt duidelijk of de in tragiek gehulde poseur verder kan als leider/voorzitter van FvD. Overigens mogen de FvD-leden ook nieuwe bestuursleden kiezen, want Astrid de Groot, Lennard van der Linden en Rob Rooken willen en zullen aftreden, al weet je het maar nooit met die Baudet-klonen. Het is een interne strijd om de macht, een Game of Thrones van een inmiddels ingestort kaartenhuis van een wildemanspartij. De deftig ogende Thierry mag zich dan als een gentleman voordoen, onder die gespeelde maskerade schuilt een nonchalante brokkenmaker en een destructieve woesteling. Hij kan altijd nog proberen de Piratenpartij nieuw leven in te blazen.

En dan is daar nog het bourgondische, geslepen en overal tussendoor glippende bestuurslid Olaf Ephraim, die niet voor niets als penningmeester fungeert, omdat hij een oud-Fortis-bankier is, die overigens direct betrokken was bij de grootschalige belastingroof uit de Duitse en Zwitserse schatkisten, een witteboordencrimineel dus. Wie met pek omgaat... Niet dat ik Thierry van diefstal beticht, maar hij heeft wel een ziekelijke voorkeur voor de beau-monde, denk maar even aan de opgestapte advocaat Theo Hiddema, die blijkbaar zonder Thierry oploste in zijn eigen rookwolken. Typisch een symbiotische relatie. FvD trekt nogal wat gestoorde slappelingen aan, die zich vervolgens als krachtdadige leiders willen ontpoppen. Ik doel daarbij op de 28-jarige politicoloog/IT specialist Frederik Jansen, de voorzitter van de FvD-jongerenafdeling, die vuurspuwend tekeer gaat over een 'zwakke bevolking'. Dat soort super-ego's bevolkten ook de nazi-onderdelen, gevaarlijke sujetten, die zich de meerdere van velen wanen. Waar al dat gestudeer van die verwende broekies allemaal toe leidt! (-) Hoogmoedswaanzin en machtswellust! Voorts probeert de ex-VVD-er/het kamerlid Wybren van Haga zijn ego bij FvD op te krikken, nota bene een notoire dronkeman en wegpiraat. Geen wonder dat Thierry op de vlucht geslagen is. Al die extra narcisten proberen een graantje mee te pikken. De media moet wel op hem gefocust blijven.

Maar de roekeloze charmeur Thierry kan er hoe dan ook niet aan ontkomen, dat zijn hypnotiserende charmes uitgewerkt zijn. Zijn omhelzing met zijn evenbeeld Frederik Jansen staat nog helder op mijn netvlies. Die minzame omhelzing achter de luxaflex van het Amsterdamse grachtenpand was het Narcissus-drama ten top. Daar viel Narcissus voorover in het water, daar verdronk Narcissus in zijn eigen spiegelbeeld, daar verdronken Thierry en Frederik in elkaar en in zichzelf. Achter dat bewust slecht geblindeerde raam naast het bord met de tekst 'kunsthandel Dangremond'. Thierry handelt in kunstgrepen, in artificiele opzetjes en licht-anarchistische vuurwerkshows. Maar nu is zijn schijnbaar onverwoestbare, vrolijke inborst dan toch gesneuveld. Of de toneelgordijnen open blijven of voorgoed dicht gaan, laat Thierry zijn achterban beslissen. However, voor Thierry zal het allemaal een worst zijn, want hij blijft gewoon keihard meejoelen met 'The show must go on' van Queen en hij heeft altijd nog de tedere troost van zijn verloofde Davide Heijmans binnen handbereik, volgens hem 'de mooiste vrouw op deze planeet' en 13 jaar jonger. Davide is naast model, actrice en freelance fotografe (ze houdt van de sexy glamourfoto's van Helmut Newton) ook een psychologe en dat kan hem goed van pas komen. Voor als hij ooit een echte identiteitscrisis krijgt.

Na het zes uur journaal op 4 december: Inmiddels is bekend dat de gladde aal en gewiekste aandachttrekker Thierry 76,29% voorkeurstemmen heeft gekregen en dat hij de partijleider blijft. De toneelgordijnen gaan weer wagenwijd open en Thierry begint aan een volgende fase in zijn kolderieke poppenkastvoorstelling. In een tweet liet hij weten, dat hij zichzelf de afgelopen zes jaar met hart en ziel voor de opbouw en groei van FvD heeft ingezet. 'Ik voelde het als een missie, een plicht. Om het land te redden. Onze beschaving te beschermen.', schreef hij. Grote woorden voor een kwezelige pias, die met het grootste gemak zijn speeltje de rug heeft toegekeerd en dat ieder moment opnieuw kan doen. Wat nou redding? Wat nou bescherming? Die arme donder ziet ze duidelijk vliegen! Hij schermt met valse sentimenten en en een ingebeeld patriottisme/nationalisme. Er is duidelijk iets zeer fundamenteels helemaal fout met hem gegaan, wat niet enkel met feitenkennis te achterhalen is, maar alleen via een gedegen, psychologisch onderzoek door een bekwame psychiater. Tim Engelbart schrijft: 'Je hoeft bepaald de DSM er niet op na te slaan om in het gedrag van FVD-voorman Baudet een ziekelijke vorm van narcisme te zien.'. Bij zijn artikel staat een foto van Thierry, waarop hij pronkt met een exemplaar van 'Mein Kampf'. Werkelijk hoogst ordinair en walgelijk! Enkele kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn:

- gespeeld charmant zijn
- overtuigd zijn dat men meer bijzonder is dan andere mensen en dat graag tonen
- constant bewonderd willen worden
- een groot ego hebben
- van anderen misbruik maken om de eigen doelen te bereiken
- gebrek aan emoties
- een gebrek aan empathie
- gebrek aan berouw of schuldgevoelens

Het gevaar Baudet is zeker nog niet geweken. Omdat hij niet voor een opname en een psycho-analyse kiest, gaat hij op de oude voet verder. Hij is allang weer lyrisch en euforisch en druk bezig met het samenstellen van een nieuwe kandidatenlijst en een nieuw partijbestuur. Immers, meer dan genoeg bewonderaars over. Natuurlijk was zijn opgeblazen ego tijdelijk diep gekrenkt, maar dat is onderdeel van zijn ziekteproces en zelfmedelijden. Hij zal de flinke leegloop als een zuiveringsproces bekijken en met geheven hoofd voorwaarts schrijden. Tja, dat zijn ex-vriendin Eva Vlaardingerbroek hem ook verraden heeft, dat bracht hem bijna aan het wankelen, bijna hé, want hij veinst gekwetstheid als geen ander. 'Ik vind het verbazingwekkend dat iemand op deze manier... ik moet even wennen aan het nieuws.', zei hij voor de camera. Inderdaad, even, meer tijd heeft hij niet nodig om het weg te laten waaien, het komt bij hem toch maar nauwelijks aan. Maar gelukkig heeft hij altijd Davide nog, die iedere oneffenheid op tedere wijze weet weg te kussen en te strelen. Bovendien heeft hij al iemand anders voor op nummer 5 in gedachten. Ze staan te trappelen, al die mede-narcisten! Al die mede-verknipten!, want als je de extreem-rechtse Jared Taylor verheerlijkt, dan ben je tot op het bot verknipt! Wat zegt zijn biografie daarover?

Globaal gezien stamt deze kwaadaardige demagoog af van Wallonische en Indische roots. Dat is op zich al opmerkelijk, gezien in de context van zijn nationalistische, raszuivere, extreem-rechtse visie. Thierry's vader was of is de pianopedagoog Marcel Baudet, die doceerde aan het Koninklijk Conservatorium. Die piano van hem komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Zijn opa was Ernest Henri Philippe Baudet (1919 - 1998), die uiterlijk een sterke gelijkenis met hem vertoont. Hij studeerde in Leiden, waar hij les kreeg van de Groningse historicus Johan Huizinga, die 'Herfsttij der Middeleeuwen' schreef, wat ik een boeiend boek vond. Ernest was historicus en hoogleraar sociaal-economische geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Zijn vrouw was Senta Goverts (1924 - 2018) en zij waren verzetsstrijders, iets wat ik totaal niet met Thierry kan rijmen, maar daar kom ik nog op. Thierry's overgrootvader was de wiskundige Pierre Joseph Henry Baudet, getrouwd met de Indische Ernestine van Heemskerck uit Kediri, Oost-Java, waar Anton Fokker geboren is. Pierre was een goede pianist/cellist en hij studeerde ook aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij overleed op zijn 30-ste door een longontsteking.

In wezen is Thierry een keurig verpakte, latente psychiatrische patiënt, die zijn omgeving op een gewetenloze wijze meesleurt in zijn ziektegeschiedenis. Hij was nog jong, toen zijn ouders gescheiden zijn, wat een enorme dreun voor hem was. Hij woonde afwisselend bij zijn vader en zijn moeder. Wat hem voornamelijk drijft is zijn bewijsdrang richting zijn (voor)ouders, die ontegenzeglijk gestudeerd en geleerd waren, maar hij wil hen koste wat het kost overtreffen, goedschiks of kwaadschiks. In dat laatste geval denk ik aan zijn opa en oma, die verzetsstrijders waren. Zonder enig gewetensbezwaar kiest hij de kant van hun tegenpartij en dweept hij openlijk met nazistische ideeën. Alleen iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis verraadt zo zonder emoties, empathie en berouw/schuldgevoelens zijn eigen familie. Alles wat hij opzuigt, gebruikt hij voor zijn politieke gewin en zijn uitgekiende zegetocht. Diep in hem schuilt een intens minderwaardigheidscomplex, wat hij meegekregen of aangeleerd heeft. Hij zal zich als kind absoluut zeer sterk afgewezen gevoeld hebben, of dit nou echt gebeurd is of niet doet daarbij niet ter zake. Hij is ergens heel diep gekwetst door zijn ouders en voorouders, vrienden en geliefden. Die diep verborgen, pijnlijke wond in hem drijft hem onbewust. Dat verschrikkelijke kwetsuur in hem onderdrukt hij met zijn opgeblazen intellect. Hij projecteert zijn onverwerkte trauma's en zijn innerlijke pijn op de onschuldige minderheden/immigranten/Joden, die volgens hem ver beneden zijn briljante intellect staan. Hij waant zichzelf nu al een beroemd figuur binnen de Nederlandse, vaderlandse geschiedenis. Ooit zal er in zijn geboorteplaats Heemstede een standbeeld van hem staan, dat net zo majestueus als dat van Michiel de Ruyter is, alleen vocht Michiel in ware zeeslagen en vecht hij tegen windmolens en met gebakken lucht. Zijn landreddende victorie bestaat alleen in hem, is illusoir. En het extra erge is, dat hij nog steeds zoveel domme, eveneens onderhuids discriminerende, wraakzuchtige, fascistische aanhangers heeft, die zijn voorgekookte, uitvergrote, geesteszieke levensdrama in stand houden.

Schrijver: Joanan Rutgers
4 december 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 2 stemmen 124Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
W.
Datum:
20 augustus 2021
Zeer heldere beschrijving van het fenomeen Baudet.
Het zou goed zijn als politici eerst uitgebreid op hun geestelijke gezondheid getest zouden worden voor ze de kamer ingaan.Dat zou onze maatschappij veel goeds kunnen brengen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)