Inloggen
voeg je column toe

Columns

Andere Tijden zijn Aanstaande

Was me dat even schrikken wat daar allemaal gaande is in Amerika. Of om eerlijk te wezen, eigenlijk ook niet, want het zat er overduidelijk aan te komen. En om eerlijk te wezen het viel me allemaal nog mee. Slechts vier doden – inderdaad vier te veel.

En nu het Capitool is schoongeveegd zal de rust wel weer terugkeren toch? Geloof dat maar niet.
Het hek is van de dam of staat in ieder geval op een kier en de wolven die paniek zaaien onder de volgzame schapen kunnen en zullen toeslaan.
Joe Biden zal moeten oppassen voor die enkele opgehitste ‘lonely wolf’, die bloed heeft geroken en die meer wil. Trump heeft z’n zin en zal vermoedelijk doorgaan met z’n leugenachtige praatjes.

Ach man, zal menigeen denken, waar maak jij je nou druk over. Besef dat dit plaatsvindt in de USA, het land van de onbegrensde mogelijkheden in allerlei opzichten.
Dat is waar, maar wees er op beducht, dat dit fenomeen – het populisme - ook in Europa snel de kop opsteekt. Er huppelen hier ook mensen rond die zich er mee bezig houden. In landen als Hongarije, Polen, Turkije is het een populair instrument geworden om de bevolking achter zich te scharen.
Gelukkig hier in ons land niet toch? O nee? Zeker wel, tel het aantal stemmen van populistische partijen even bij elkaar op en je zult zien het zijn er schrikbarend veel.
Het is er altijd geweest, in vroegere tijden al. Van de lynchpartij uit vroeger tijden van de gebroeders De Wit hebben we als het goed is op school wel gehoord bij geschiedenisles. Het dubieuze terechtstellen van Johan van Oldenbarnevelt. Natuurlijk zijn het heel oude verhalen. Het vervelende is dat mensen nog steeds ongeveer dezelfde mensen zijn, die gemakkelijk zijn te beïnvloeden – door figuren als Trump en eertijds een Hitler of Mussolini en dergelijke. En een oude wet geldt nog steeds: de geschiedenis herhaalt zich.

Tijdens het verslag omtrent ‘de veldslag’ in en om het Capitool zie ik een gek zoiets roepen tegen journalisten als: ‘Rot op, we willen jullie nepnieuws niet meer.’
Terwijl de journalist gewoon live verslag doet – wat nepnieuws! Hun apparatuur wordt kapot geslagen. Zo’n gek die een kreet van Trump bezig omdat het blijkbaar goed bekt of zo.
Dat vroeger zoiets als met de gebroeders De Wit gebeurde of korter geleden in de zuidelijke staten van de USA met
donker gekleurde mensen is opmerkelijk omdat men het toen slechts moest hebben van mondelinge verspreiding.
Tegenwoordig gaat het razendsnel via de sociale mediakanalen en ook nu is, voor bepaalde mensen, de waarheid moeilijk te onderscheiden van de leugen.

Van de week een monteur bij de vrieskoelkast gehad. Die mijn vrouw er fijntjes op attendeerde: ‘Mevrouw ziet u ze nog de gele hesjes? Nee mevrouw, dit hele coronagedoe wordt gebezigd om ons monddood te maken.’
Ze heeft zich maar stil gehouden, om de reparatiekosten niet extra hoog te laten worden.
Maar de logica van die blijkbaar diep ingevreten mening bij de doorsnee mens ontgaat me. Een regering maakt zich juist niet populair met het nemen van al die impopulaire maatregelen. Het complotdenken vreet steeds verder om zich heen. Het is een teken aan de wand. Een teken dat zoals de huidige democratie functioneert niet meer voldoet. Kijk naar eigen land. Er gaat te veel mis en echt de deur staat op een grote kier voor heel andere tijden. Dat moge duidelijk zijn.

Schrijver: catrinus
7 jan. 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2,5 met 4 stemmen 167Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
8 jan. 2021
Beste Bet, ik ben het met je eens er gaat veel goed en ik ben blij hier in ons landje te wonen, maar wees eerlijk met name wat die toeslagenaffaire betreft is het helemaal niet zo goed gegaan. Het was al lang bekend dat het niet goed zat en er is niets mee gedaan. Dankzij terriërs als Pieter Omtzigt en Renske Leyten, kon men er niet meer omheen. Het zelfreinigende vermogen van onze volksvertegenwoordigers is een beetje zoek. Er is de slachtoffers 30.000 euro toegezegd, maar het is wel even afwachten wanneer het werkelijk wordt uitgekeerd. Net als bij de aardbevingsslachtoffers in Groningen. Het bedrag lijkt veel, maar als het je een scheiding heeft opgeleverd en jij je huis en baan en goede naam kwijt bent? Goed dan kun je die 30.000 euro gebruiken om verder te procederen en hou je waarschijnlijk niets over.

Over democratische processen gesproken. Bij het CDA werd bij de verkiezingen Omtzigt nipt verslagen, Wopke trok zich terug en Hugo ook, dus lijkt mij logisch dat zo kort daarna Pieter de man wordt. Maar nee, opeens wil Wopke wel weer.
Ook bij de PvdA wil meneer Asscher, nadat bekend werd dat hij medeverantwoordelijk is voor de toeslagenaffaire, gewoon het gezicht blijven van de partij die het juist voor de gewone man zou moeten opnemen.
Het zijn allemaal van die kleine krimpscheurtjes in het democratisch proces.
Naam:
Bet Weter
Datum:
8 jan. 2021
Bedankt voor de geschiedenisles van Trump tot de gebroeders de Witt Catrinus.
Ik denk dat het met de democratie in ons land wel meevalt hoor. Er gaan altijd dingen mis maar er gaan ook veel dingen goed in ons land. Het controlerend(corrigerend) vermogen van de volksvertegenwoordigers is redelijk intact m.i. Aan de toeslagenaffaire heb je kunnen zien dat dit behoorlijk werkte en zijn neerslag vond in een vernietigend rapport. Het gaat soms wat stroperig maar het functioneert. Wanhoop niet!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)