Inloggen
voeg je column toe

Columns

Naar Adem Happen Voor Corona

Verhalen lezen over betrekkelijk jonge mensen die enorm last hebben van allerlei nog onbegrijpelijke effecten van een Corona besmetting, doen bij mij het zweet uitbreken. Erger wordt dat, indien de eerder gezonde jongere mensen ook bij specialisten in het ziekenhuis geen duidelijke verklaring of diagnose krijgen. Longen, hart of andere organen lijken bij nader onderzoek goed te werken. Toch zijn deze pechvogels lang na de besmetting voor een deel nog qua gevoel aangespoeld wrakhout, zo weet het AD vandaag te melden in een artikel. Druk op de borst, benauwdheden die er niet om liegen en een conditie als van een slappe dweil. Inderdaad, dagelijks confronteert de overheid ons op kille cijfers van opnamen op intensive care en het aantal doden. Erg genoeg natuurlijk. Maar de naweeën van het rotvirus komen nauwelijks in woord of beeld in de media.

Dit alles doet mij helaas denken aan mijn eigen jonge jaren en kindertijd. De aanvallen van benauwdheid en het gevoel van te stikken door longproblemen, blijven mij bij. In de vroege jaren waren daarvoor nauwelijks medicijnen. Lang voordat er longpufjes verlichting konden geven, lag ik als kind fors te hijgen in bed met naast mij een stoomketeltje en de borst ingesmeerd met stinkende Vicks zalf. Dat hielp niet. Alleen slapen totdat de aanval weer overging met rust, kippenbouillon en weer een poosje thuis van de lagere school. Tussen de verzorging door speelde mijn moeder, Chopin en Bach op onze oude piano. Dat leidde af van mijn gepiep en gezaag. Nog steeds als ik een polonaise van Chopin hoor, denk ik regelmatig aan die benauwde tijden.

Daarom komen verhalen van longproblemen in deze pandemie extra hard bij mij binnen. Ook al omdat longen bij mij een zwakke plek zijn gebleven. Bezorgd volg ik dan ook de berichten over de gevoeligheid daarvan bij de infectie door Corona. Voor gezonde mensen is het helemaal akelig om door het rotvirus zo gepakt te worden, dat forse benauwdheid optreedt, ook bij geringe inspanning. Naast conditieverlies maakt ademgebrek bij deze besmetting ongerust. Alle ziekten hebben uiteraard eigen narigheden. Maar ademgebrek heb ik vanuit vroegere jaren ervaren als bijzonder lastig. Vaccinaties- welke dan ook volgens viroloog Jaap Goudsmit- die de ernst kunnen afhalen van het ziek worden door het virus, zijn mij- en vele anderen- dan ook zeer welkom. Helaas voorziet de lastig te volgen vaccinatie strategie in een behoorlijke poos wachten daarop.

Schrijver: Richard Bahl
11 februari 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 7 stemmen 238Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)