Inloggen
voeg je column toe

Columns

Machocultuur in turnwereld komt niet uit de lucht vallen.

Bij de presentatie van een lijvig onderzoeksrapport over misstanden in de wereld van het turnen en coaching van vaak jonge meiden, zag ik op televisie de dame van de formele turnbond met glimmende ogen excuus aanbieden over aangedaan leed. Nog steeds kan ik het begrip excuus niet goed combineren met bij voorbeeld ingrijpend oorlogsleed, ongewenst gedrag in de sportwereld of vreselijk gedrag als overheerser in een vroegere kolonie.
Excuus, dat bied je aan bij een ruzietje of het breken van een kristallen vaas. Bij de turnbond gaat het om getraumatiseerde meiden die mentaal en soms fysiek als bonken vlees werden behandeld, getreiterd, vernederd en uitgescholden om maar tot topprestaties te komen. Zelf denk ik dat de achterhaalde opvatting over stoer, mannelijk en flink nog steeds de oorzaak is van veel ellende in de sport, kerk en internaten, om maar wat te noemen.

Als mager en bleek ventje met peenhaar in mijn jonge jaren, herinner ik mij de jongensachtige competitie op het schoolplein, waar zwakke leerlingen gepest werden door onbeschofte horken van jongens. Ik redde het ruimschoots door mijn grote bek en mijn woordenschat. Geen bijzondere verdienste overigens. Ik las mij namelijk een ongeluk, omdat ik helaas wat vaker ziek thuis was vanwege een chronisch kwaaltje. Geen drama, maar lezen bood zo prima ontsnapping. De knapen die soms letterlijk met schuim op de mondhoeken op het schoolplein een vorm van terreur uitoefenden, werden door sommigen gevreesd. De meisjes waren een buitencategorie. Hoe deze elfjes door het leven huppelden was voor ons jongens een geheel andere wereld. De jongens moesten sowieso stoer zijn.

Deze opgelegde stoerheid zette zich voort in de puberteitsjaren. Ook toen kenden wij jongens die meisjes ‘betastten’ en daar verhalen over vertelden, terwijl hun ogen blikkerden. Die meisjes waren toen al - in die blufverhalen - objecten en bewegende en aantrekkelijke lichamen. Over humor of fijn karakter hoorde je nooit een en ander. Enkele jaren later ontmoetten wij een paar jongens op een camping in Nederland. Zij verhaalden over meisjes met wie zij op een poncho in het bos de liefde bedreven. Maar helaas bleek het meisje ongesteld, zodat bloed hier en daar zichtbaar was. Wij trokken als zielige sukkels bleek weg. En bedachten na de schrik, dat dit voor ons als verlegen pummels vele bruggen te ver was. Stoer, grof en sterk doen. Ja, dat moest het zijn, leek de boodschap.

In onze tijd is er ondanks alle protesten en onderzoeken nog te weinig veranderd. Het mannelijke macho is nog behoorlijk aanwezig. Nog steeds heerst er de angst om als een zacht gekookt eitje te worden gezien. Stel je dus voor dat de coach een talentvolle turnster tot topprestaties moet jagen, dan kies je voor de harde lijn. Van pesten worden ze immers weerbaar, en van angst kun je groeien, was in die wereld de snoeiharde Oost Europese trainingsaanpak. Sommige vrouwen en meisjes houden van stoer, volgens borrelpraat. Want alles is beter dan een pantoffelheld in huis. Je wilt dan ook ‘een echte man’ als partner. Ook is de leider van de onderneming met de grote bek nog steeds interessanter dan de dienende leider, welke laatste toch gauw gezien wordt als maatschappelijk werker. Afijn, gaat het op vele fronten akelig mis? Dan een paar zinnetjes over excuus en het onderzoeksrapport wordt ‘serieus meegenomen’.

Schrijver: Richard Bahl
9 mei 2021


Geplaatst in de categorie: moraal

5.0 met 4 stemmen 940Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
13 mei 2021
Sowieso zijn er de laatste jaren berichten van ongewenst gedrag tot en met seksuele intimidatie bij jongeren in diverse vormen van sport. Helaas zijn het vaak mannen die over de schreef gaan. Misschien komt dat ook voort uit het ingebakken idee dat mannen nu eenmaal harder, stoerder en bazig zijn of moeten zijn. En sneller bevrediging van lusten voorstaan. Ik weet het niet. Maar in de geschiedenis en het heden zijn het in veel oorlogen met talloze doden vooral de mannen die strijden. Ze zijn ook nog eens vaak'kanonnenvlees'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)