Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wanneer zitten we vol?

Nederland is een opvangland van de eerste orde en dat siert natuurlijk echt wel. Dat is een heel nobel streven om zoveel mogelijk vluchtelingen en evacuees naar ons kleine landje te willen halen. Dat gedeelte snap ik heel goed, zeker als je de beelden op tv ziet, maar ik heb er een kanttekening bij en die is: ons land wordt overspoeld door mensen die een asiel aanvragen, ons land wordt overspoeld door mensen die hier een verblijfsstatus willen hebben en dat terwijl er een gigantische krapte is op de woningmarkt, nog los van het feit dat alle asielzoekerscentra overvol zitten.

Nu worden met een sneltreinvaart onderkomens uit de grond gestampt, alles om zoveel mogelijk mensen te herbergen en echt, een dak boven je hoofd is natuurlijk een pre, natuurlijk heeft iedereen een soort van recht op dat dak, maar ik denk nu iets verder en dat is: hoe zit het nou met de financiën, hoe zit het met verzekeren, hoe zit het met dagelijks eten, drinken, kortom hoe komen die mensen aan geld!

Want, als ik de beelden zie van de mensen die nu al in die centra zitten, al die mensen die nu al wachten op een status, die dus gewoon in die omgeving zitten, die niet werken, alleen wat rondhangen - wat natuurlijk komt omdat ze geen baan hebben - hoe komen die mensen nou aan geld? Kijk, er wordt van alles ingezameld en dat is lief maar ik vraag me af: hoe komen al die mensen aan geld?

Krijgen ze dat van hier, hebben ze zelf geld, of zijn alle kosten, dus ook die van het ziekenfonds bijvoorbeeld voor rekening van de overheid en dus van ons, de belastingbetalers? Is het vreemd dat die vraag door heel veel mensen gesteld wordt, maar door niemand hardop wordt uitgesproken?

Het is ellendig de hele situatie en je moet er niet aan denken om in die omgeving te zitten waar zij uitkwamen, maar je bent er toch niet om alleen maar te zorgen dat die mensen hier een zogenaamd dak boven hun hoofd hebben. Er is toch meer wat nodig is en dan komt de volgende vraag vanzelf. Men opperde afgelopen week dat deze vluchtelingen zo snel mogelijk een verblijfsvergunning moeten hebben en ook dat ze zo spoedig mogelijk een huis krijgen, maar hoe wil men dat realiseren als zelfs ons eigen volk geen poot aan de grond krijgt als het gaat om een woning?

Hulp bieden is mooi, hulp geven geweldig maar er zit toch een “maar“ aan in dit hele verhaal?

Schrijver: An Terlouw
29 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 9 stemmen 115Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)