Inloggen
voeg je column toe

Columns

Per seconde (on)wijzer

Per Seconde Wijzer: Wie kent het niet. Een leuke quiz… alleen die presentator hè!

Erik Dijkstra heet ie. Hij presteerde het deze week weer eens om zijn onverbloemde politieke voorkeur te ventileren via een spelletje bij de publieke omroep. Tussen neus en lippen door beschreef hij Ronald Plasterk als “Klimaatontkenner die columns voor de Telegraaf schrijft”. Als linkse rakker bij de PvdA en BNNVara mag je blijkbaar ongestraft en ongefundeerd flauwekul op de openbare beeldbuis smijten.

Ik heb de columns van Plasterk gelezen (wat..lees je de Telegraaf, jawel die ook) en vind nergens een aanleiding om Plasterk klimaatontkenner te noemen. Ja de man is kritisch over biomassa en windmolens. Hij ziet liever dat er meer aandacht uitgaat naar kernenergie. In zijn ogen een schone en veilige oplossing voor het CO2 probleem.

Maar nee dat is vloeken in de kerk. Een ex PvdA-minister die kernenergie propageert. Het moet niet gekker worden. Dan wordt het dubbel rood voor de ogen en gaat de rem er volledig af. Tegen windmolens en biomassaverbranding: nou dan ben je blijkbaar een klimaatontkenner pur sang in de ogen van heer Dijkstra.

Het gedram van voornamelijk links over de verschrikkelijke rampen die ons zullen overkomen als we niets doen neemt apocalyptische vormen aan. We gaan verzuipen of we gaan verbranden. Angst inboezemen als middel om je standpunten door de strot van een ander te duwen. We willen de planeet voor onze kinderen, want die hebben (nogal wiedes) de toekomst, toch mooi achterlaten!

Het is de tenenkrommende arrogantie waarmee veel mensen het stupide idee hebben opgevat dat ze het klimaat en de toekomst in handen hebben. De totale overschatting van de menselijke invloed op het reguleren van het klimaat wordt bijna ridicuul. De mens is een opportunistisch egoïstisch wezen die helemaal niet aan een betere toekomst voor onze planeet denkt. De planeet is veel beter af zonder mensen. Dat zou pas een hoop problemen oplossen.

Maar wees niet ongerust dat gaat vanzelf gebeuren. De wal keert het schip op een gegeven moment. Is dat erg? Welnee.
We spreken elkaar weer over 2 miljard jaar als de zon ons eindelijk te pakken heeft. Maar tot die tijd wens ik u veel wijsheid toe. Dat gaat per seconde heb ik begrepen.

... Geen ...

Schrijver: Skald
30 oktober 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 174Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
Skald
Datum:
31 oktober 2021
Het bevreemdt mij dat je die “angst” conclusie kunt trekken. Dan heb ik het niet goed verwoord en schiet mijn redeneerkunst inderdaad te kort. In de eerste helft van de column beschrijf ik alleen wat mij opviel aan een uitspraak van de Erik Dijkstra. In de andere helft zeg ik nergens dat ik niet geloof in klimaatverandering. Daar heb ik geen enkele reden toe. Ik beweer alleen dat de mens in het algemeen zijn invloed op de gang der dingen schromelijk weet te overschatten. Daardoor heeft men wellicht de neiging dat het doel dat men voor ogen heeft de middelen heiligt. Blinde vlekken bubbelen omhoog in de snelkookpan (angst en haast misschien?) en die kunnen leiden tot verkeerde keuzes in de benadering van het klimaatprobleem. Ik heb er weinig vertrouwen in dat groene klimaattoppen ondersteund door groene subsidies, met o.a. wereldleiders die zo hun eigen agenda´s hebben, ook maar iets zullen veranderen. De tijd zal het leren…oh sorry alweer zo´n dooddoener.
Je laatste zin zal ik goed in de oren knopen om de kans op het optreden van hoogmoedswaanzin te verkleinen.
Naam:
Richard Bahl
Datum:
31 oktober 2021
'Angstig' hier in de betekenis van bang voor veranderingen, bang voor pijnlijke conclusies uit de wetenschap, bang voor mogelijk iets minder luxe leven bij inleveren van stukje welvaart, bang voor alles wat buiten gebaande wegen ligt. Natuurlijk alles weer uit de 'praatjesdoos'. Wel levert het een discussie draadje op. Dat is op zich goed. Gevaar bestaat wel, dat een dergelijk draadje de schrijver onbedoeld het gevoel geeft dat de column uitblinkt in redeneerkunst, enige volstrekt originele gedachten, of een tot diep nadenken stemmende analyse. Dat is hier volgens mij niet direct het geval.
Naam:
Skald
Datum:
31 oktober 2021
Marcel: Oh kan je tegen klimaat demonstreren. Dat wist ik niet. Nee ik zal er niet zijn. Heb een etentje met Plasterk
Naam:
Skald
Datum:
31 oktober 2021
Richard: “angstige prietpraat”, ” angstig kletskoekniveau”, “naderende klimaatramp” “rijk beargumenteerd” en “platgeslagen redeneringen”. Jouw praatjesdoos is bijna net zo goed gevuld als de mijne zie ik. Ik vat het maar op als een positief kritische reactie. Hoe je tot “angstig” komt is mij vooralsnog niet duidelijk. Bedankt voor je “inhoudelijke” reactie.
Naam:
A. Steios
Datum:
31 oktober 2021
Grappige tegendraadse column!
Naam:
Marcel Feith
Datum:
31 oktober 2021
Ik vrees dat we de heer of mevrouw Skala a.s. zaterdag 7 november niet op de Grote Klimaatdemonstratie in Amsterdam zullen ontmoeten!
En de mislukte minister Plasterk - hoewel erg populair destijds als 'Roon' bij PowNed - ook niet...
Naam:
Richard Bahl
Datum:
31 oktober 2021
Skald etaleert in de drie laatste alinea's van zijn column in mijn belevening angstige prietpraat. 'Gedram', apocalyptische vormen' (stadhuistaal), 'strot duwen', 'tenenkrommende arrogantie'. En zo put de heer of mevrouw Skald uit een overbekende doos praatjes van behoudend- en angstig kletskoekniveau. Zo wordt ook de relatie invloed van mens op de natuur weggezet met: 'Het is de tenenkrommende arrogantie waarmee veel mensen het stupide idee hebben opgevat dat ze het klimaat en de toekomst in handen hebben.'
Zo vlak voor de wereldconferentie in Glasgow voor de naderende klimaatramp een geweldig knappe column van heer of mevrouw Skald. Best wel doordacht en rijk beargumenteerd en gelukkig zonder platgeslagen redeneringen. Nu ja, mogelijk bedoeld om qua discussie leven in de brouwerij te brengen op deze kalme site? Je weet het maar nooit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)