Inloggen
voeg je column toe

Columns

Nieuw kabinet 'kerstcadeau' voor Nederland: hosanna of treurzang

Mogelijk voor de kerst dit jaar een nieuw kabinet, melden vele media blijmoedig. Burgers moeten zich blijkbaar in handen wrijven over het geschenk van een nieuwe regeerploeg, straks onder de kerstboom. Of dit nog net voordat de lichtjes in december aan de takken verwijzen naar knusheid en vrede. Je weet maar nooit. Jammer overigens van de reeks onderzoeken over de missers van de afgelopen kabinetten. Nee, niet alleen het schandaal van de Toeslagen, maar een reeks van ingrijpende fouten. Recent weer een onderzoek naar gedwongen afstaan van kinderen in Nederland dat over moet vanwege fouten. Missers horen bij beleid maken. Dat is onvermijdelijk, maar de reeks 'vergissingen' is nu wel erg lang.

En vandaag blijkt ook de werksfeer binnen ProRail belangrijke oorzaak van vertragingen bij de treinen. Te hoge werkdruk door onder meer bezuinigingen in de afgelopen jaren en het daardoor opbranden van medewerkers. Zo ook in de zorg: buitensporige werkdruk, bezuinigingen, geen beleid voor de toekomst, matige betaling, en slechts goedbedoelde woorden over onze ‘helden’ in de zorg. Ik krijg als amateur volger van nieuws en politiek toch de indruk, dat jaren van stoer hand op de knip houden, hoge kosten voor herstel van deze fouten vergt. Het overdadig geprezen ideaal van een kleine overheid lijkt dus een verkeerde keuze.

En dan is ook het overheidsbeleid omtrent Corona lastig te volgen. We lezen op dat punt berichten over foute taxaties, te laat ingrijpen, nul komma nul lering trekken uit eerdere fouten en beleidskeuzes, en slechte kwaliteit van vooraf inschatten van effecten. Zo is er weinig beleid voor de nabije toekomst. Onbegrijpelijk blijf ik daarbij vinden, dat de deels verantwoordelijken voor alle missers en tegenvallers in diepe stilte weer langdurig aan tafels een nieuw kabinet smeden, dat vooralsnog de geur en smaak van de oude coalitie heeft. Waarbij gejubel over nieuwe bestuurscultuur inmiddels goeddeels is verdwenen uit verhalen van formerende politici.

Raar blijft volgens mij eveneens, dat delen van de media, zoals ook het onvolprezen NOS Journaal, soms het gereutel, gesis en het doserende lekken van deze Binnenhof kliekjes oude meuk, ‘verkopen’ als hosanna. Ingeval straks het zo vurig begeerde nieuwe oude kabinet op dat saaie bordes staat. Intussen is het ambt van minister en staatssecretaris minder begeerlijk geworden door toenemende bedreigingen in dit ‘onwijs gave land’. Al met al zie ik in de huidige omstandigheden helaas diep chagrijnig niet uit naar een kerstgeschenk in de vorm van een nieuw kabinet. Terwijl ik heus ook vind dat een missionair kabinet op zich hard nodig is voor nieuw- en herstelbeleid voor tal van dossiers.

Schrijver: Karel Jong
11 november 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 17 stemmen 401Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
13 november 2021
Onduidelijk zijn de mistige oplossingen in al deze kwesties, 'dat is mijn mening'.
Naam:
Karel Jong
Datum:
11 november 2021
Als 1 van de talloos beste stuurlieden aan wal is het niet aan mij om echte oplossingen te bieden. Waardering voor de reactie van Heer Piet. Maar dat 'gepokt en gemazeld zijn' heeft in de loop der jaren in mijn bescheiden waarneming flink wat ellende opgeleverd. Dit thans achter de schone schijn van de aardig draaiende economie en de groeiende werkgelegenheid. Hoewel geen uitgesproken linksig type, vind ik werkelijk, dat de pokken en de mazelen hun tijd hebben gehad in het laatste decennium. Liever een nieuwe regeerploeg, serieus werkend aan een nieuwe bestuurscultuur. En in een andere politieke samenstelling. Al is dat helaas een gepasseerd station. Nu ja, dit is ook maar een 'mening'.
Naam:
Piet Ris
Datum:
11 november 2021
Interessante column die helaas geen oplossingen biedt. Hoe langer je regeert: hoe meer fouten er gemaakt zullen worden. Maar ook: hoe meer leergeld je hebt betaald, hoe groter je inzicht wordt in verbetertrajecten.
Ik kijk uit naar Rutte IV: gepokt en gemazeld: ik zou net weten wie er beter voor uitgerust is dan 'onze' Mark!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)