Inloggen
voeg je column toe

Columns

In Ter Apel laten wij mensen letterlijk in de stront zakken

Voor en na de hittegolf duidden de foto’s van de aanmeldplek voor asielzoekers en vluchtelingen in Ter Apel al op rampen qua hygiëne. Melden dat honderden mensen buiten moeten overnachten betekent sowieso een toilet- en wasprobleem. Zonder hogere wiskunde of top sterrenkunde was toen al te voorzien dat onze beroerde organisatie van de opvang tot infectieproblemen zou leiden. Honderden mensen buiten, smerige toiletten, te weinig plekken om je goed te wassen, dat alleen al leidt uiteraard tot wantoestanden. Ook zonder een afgeronde studie Bestuurskunde begrijpen wij dat mensen in stress situaties sanitair en wasgelegenheid dringend nodig hebben. Toch gingen wekenlang de schrijnende beelden de gehele wereld over, zonder dat te zien was welke oplossingen werden ingezet.

Ons gave land bleek niet in staat tot praktische oplossingen of effectieve improvisaties. Dat kon wel bij festivals, waar ervaren mensen precies weten hoeveel flex toiletten er nodig zijn, hoeveel water dan geregeld moet worden en hoe aldus de hygiëne redelijk gewaarborgd is. Maar deze mensen waren buiten het beeld van onze leiders. Want de wanhoop in de wereldwijde berichtgevingen overheerste. Overmacht, onwillige gemeenten, te weinig bussen voor vervoer, boze burgers in de dorpen, te veel asielzoekers of vluchtelingen, en politici op reces, of de pest erin, dat Wopke de coalitie schoffeerde vanwege stikstof beleid. Het aantal mislukkingen en onopgeloste rampendossiers waar dit Kabinet mee kampt is volgens mij in deze omvang nieuw.

Ik weet het, het is gemakkelijk om te huilen en te klagen over de erfenissen van de vorige kabinetten, en ja, de mensen doen in de politiek hun best. Maar toch. Als Artsen Zonder Grenzen, Het Rode Kruis, en (te laat) de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onvoorstelbare rotzooi vaststellen in Ter Apel, met serieuze risico’s voor de gezondheden van mensen, dan past ons diepe schaamte. Zo lijkt het toch ongewild erop, dat wij betrekkelijk weerloze mensen deels letterlijk in de stront laten zakken. Het beamen door de premier van de fouten die in dit beleid (weer) zijn gemaakt, mist helaas alle kracht en maakt het geblunder natuurlijk niet goed. Al zal de premier het zeker goed bedoelen. Maar daar hebben we al lang niets meer aan. Doe wat!

Schrijver: Freek Berglust
27 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 14 stemmen 301Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Freek Berglust
Datum:
31 augustus 2022
Op dit moment lijkt er ruis in de coalitie over de aangekondigde plannen voor de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Vooral het remmen van gezinshereniging is een punt, terwijl anderen een vorm van asielstop wensen. Mijn column gaat specifiek in op de basale en onfatsoenlijke organisatie omtrent basisbehoeften in een rijk land: de toestand en omvang van het sanitair en de gevolgen voor de gezondheid. Dit nog los van buiten slapen en de organisatorische chaos van de opvang op zich. Wat blijft is de schande dat dit in een rijk land zo kon blijven voortduren. Al worden er thans maatregelen genomen voor meer en betere opvang.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)