Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dolksteken

Wat? Khadija Arib? Nee onmogelijk. Zij was toch een prima voorzitter van de Tweede Kamer. Tjonge jonge. Humor en gezag: een zalige combinatie.

Wat? Vera Bergkamp? Tja die hadden ze nooit moeten kiezen. Wat een onbekwame voorzitter volgens de nieuwsberichten. Over gezag en humor maar niet te spreken.

Waar dit over gaat? Over het belangrijkste akkefietje van de afgelopen week natuurlijk. Landsproblemen, zoals inflatie, energiekosten etc., worden gelukzalig terzijde geschoven als geroddel en achterklap de gemoederen bezighoudt. Wat is er nou spannender dan twee vrouwen die elkaar dolken in de rug steken. Een bloedstollende Zweedse krimi verbleekt erbij. Smullen!

Wat is het geval: nou dat weet u vast wel. Elk nieuws- of praatprogramma deed met liefde uitgebreid verslag van de “battle of the year”. Mevrouw Arib wordt (anoniem blijkbaar, al kan ik me niet voorstellen dat de namen niet bekend zijn) beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van haar onderdanen. Het Presidium van de Tweede Kamer voelde zich daarom geroepen om nader onderzoek in te stellen naar het tirannieke gedrag van Arib. Zelfs volgens partijgenoot Henk Nijboer van de PvdA kon het niet anders gezien de ernstige aantijgingen.

Maar ja dan wordt er weer eens gelekt. Mevrouw Arib is "zwaar" beledigd en beschuldigt mevrouw Bergkamp van dolkstekende activiteiten. Mevrouw Bergkamp wast haar handen in onschuld en zegt dat het niet anders kon. Arib stapt op en wordt door de hele goegemeente de hemel in geprezen. Wat een fantastische vrouw. Geweldig wat ze ondanks haar afkomst heeft weten te bereiken roept men ook nog.

En Bergkamp: ach dat was toch een dealtje tussen Rutte en Kaag. Maar wel gewoon verkozen dus geef haar het voordeel van de twijfel.

Moraal: Het "goede" functioneren van mevrouw Arib of het "slechte" functioneren van mevrouw Bergkamp binnen de grenzen van de fysieke Tweede kamer heeft niets te maken met deze kwestie en leidt alleen maar af van de zaak waar het om gaat.

We wachten het zoveelste geld vretende onderzoek maar weer met spanning af.

Schrijver: Ben Noorderling
3 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 4 stemmen 190



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Marja Raadt
Datum:
5 oktober 2022
Kan de rechtbank niet bevelen dat de 3 boefjes van de mondkapjes zelf moeten opdraaien voor de kosten?!
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
4 oktober 2022
Nou vooruit, het mag wat kosten inderdaad Marja. Ik hoop dat het onder die 6 miljoen van Sywert blijft.
Naam:
Marja Raadt
Datum:
4 oktober 2022
Ik bewonderde Mevr. Arib als Kamervoorzitter ook zeer.
Maar als ik op de NRC van vandaag mag afgaan, is zij in haar taak en taakopvatting ten opzichte van haar ambtenaren zeer ernstig tekort geschoten.
Zij heeft getracht met de slimmigheid haar eigen het narratief te wijzigen door er een strijd met Vera Bergkamp van te maken. Slim, slim, maar of dit haar uiteindelijk zal vrijpleiten?
Dat moet het onderzoek uitwijzen, dat door zal moeten gaan ook al is zij - ook al slim bedoeld - uit de Kamer gestapt. Nog geen eens om Arib aan de schandpaal te nagelen (waar ze het waarschijnlijk wel naar gemaakt heeft), maar om dit soort machtsmisbruik in de toekomst te verhinderen.
Noorderling wijst nog op de kosten, iets wat de zuinige Nederlander kenmerkt. Van mij mag het wel wat kosten: daar is het onderwerp belangrijk genoeg voor. Ook ambtenaren moeten hun werk in het landsbelang kunnen doen zonder door een superieur gemangeld te worden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)