Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ouderen mogen straks doodvallen

Gelukkig hebben toekomstige en nabije ouderen het nog niet echt helder op hun netvlies, dat zij straks bij eventuele problemen met de gezondheid weinig tot niks te verwachten hebben van zorgzame kinderen of attente zorg van professionals. Want de vergijzing ‘drukt’ nu en straks enorm op de budgetten voor de zorg. Dus verklaart de een na de andere deskundige, dat wij ‘het gesprek met elkaar moeten aangaan’ om te bezien of robotica of mantelzorgers niet een groot deel van de ouderenzorg mogen gaan opvangen. Nu ja, tenzij de dementerenden te veel in nachtelijke uren de straten en pleinen gaan bevolken in hun verwardheid. Vooruit, dan wrikken wij in de wachtlijsten nog wel een plekje in een verpleeghuis. Waarvan het imago al jaren tot een dodelijk vriespunt is gedaald.

Daar ga je immers slechts langzaam dood, terwijl je soms in je eigen uitwerpselen ligt de lijden en de uitzendkrachten langs je heen fladderen met hun uitroepen, dat 'het zo druk is vanwege personeelstekort'. Ha, de eigen kinderen dan, waar de oudjes zo vaak te hulp schoten bij oppassen door beider werk van de nazaten? Nee, die hebben het te druk en zijn lang niet allemaal opgegroeid met het concept zorgen voor een oudere. Wij werden nog ooit- soms met frisse tegenzin- opgevoed met het idee dat zorg voor oma en opa een taak was. En jij als jonkie moest sowieso regelmatig op bezoek. Dat was een element van de cultuur van de jaren vijftig en deels tijdens de jaren zestig. Maar ja, dat was toen. Straks komen de witjassen haastig aan je bed om te bezien of je na een sukkelige val met een gebroken heup als gevolg nog wel te repareren bent.

Ofwel dat een operatie geen enkele positieve invloed meer heeft op de kwaliteit van je leven. Ook je functie in de samenleving wordt dan betrokken in de analyses over nut en noodzaak van een ingreep. Doe je vrijwilligerswerk in bestuur of uitvoering? Hoe vitaal ben je nog voor jezelf en de omgeving? Vast overdrijf ik weer eens en zal het meevallen. Niettemin lees ik helaas genoeg zorgelijke verhalen over de ouderenzorg. Dit in een samenleving op drift met de ene crisis na de andere en in de buurt van een oorlog in Europa. In een somber scenario kunnen ouderen straks gewoon letterlijk doodvallen en gaan wij mogelijk stomverbaasd zijn als een oudere boven de 75 schuifelend ons tegemoet treedt tijdens een verjaardag met de uitroep: ‘Ik heb een nieuwe heup gekregen’.

Schrijver: Lord Wanhoop
31 december 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 5 stemmen 156Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Richard Bahl
Datum:
1 januari 2023
Wel erg sombere column over de ouderzorg voor de toekomst. Hoewel ik inmiddels begrijp, dat gedurende de tijd van de bejaardenhuizen de Nederland opbouw generatie nog redelijk werd bediend. De kamers waren aan de kleine kant en soms rook je bloemkool in de gangen. Maar er was een recreatiezaal, er waren zanguurtjes, een kapper en een gezellig winkeltje. Soms moest een oudere even naar de ziekenboeg in dat bejaardenhuis. Afijn, dat is allemaal weg. Resultaat van intelligent en preventief beleid. Maar niet heus. Het mantra van langer thuis wonen (op zich prima als dat kan) en 'de eigen broek ophouden' heeft zo langzamerhand ook een ouderenzorg crisis opgeleverd. Dat kan er ook nog wel bij.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)