Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kan Nikki Haley Trump verslaan?

Nikki Haley, een Amerikaanse politicus en diplomate, werd geboren op 20 januari 1972 in Bamberg, South Carolina, als dochter van Sikh-immigranten uit Punjab, India. Zij is dus 51 jaar jong.
Haley studeerde af aan de Clemson University met een diploma in economie.

In 2017 werd Haley door president Donald Trump benoemd tot de ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Ze diende in deze functie tot eind 2018, toen ze haar ontslag indiende. Als VN-ambassadeur was Haley bekend om haar kritische houding ten opzichte van landen als Noord-Korea, Iran en Venezuela, evenals haar inzet voor de Israëlische zaak.

Haley heeft zich nu gemeld als eerste tegenkandidaat van Donald Trump om presidentskandidaat te worden van de Republikeinen voor de verkiezingen van 2024.

Het is lastig om te voorspellen hoe groot Nikki Haley's kans zou zijn in de voorverkiezingen tegen voormalig president Donald Trump. Binnen de Republikeinse Partij bestaat een groeiende verdeeldheid over de politieke koers die de partij moet volgen en over de vraag wie de beste kandidaat zou zijn om in 2024 de Democratische presidentskandidaat (Biden of hopelijk een veel jongere kandidaat) te verslaan.

Hoewel ik het niet eens ben met vele standpunten van Haley, zou ik het al een opluchting ervaren als de narcistische, populistische en niemand en niets ontziende Trump van het politieke toneel zou verdwijnen.

Dat Nikki Haley vrouw is, kan een voordeel zijn in een verkiezing, omdat het de mogelijkheid biedt kiezers aan te trekken die waarde hechten aan gendergelijkheid en diversiteit in de politiek. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in de Amerikaanse politiek, vooral op het hoogste niveau. Het is Hillary destijds niet gelukt als eerste vrouw president te worden, maar wie weet: Nikki?

Nikki Haley staat bekend om haar conservatieve standpunten en heeft in het verleden publiekelijk haar mening gegeven over verschillende kwesties, waaronder abortus en homorechten.
Op het gebied van abortus is Haley pro-life, wat inhoudt dat ze tegen het legaliseren van abortus is en voor het beschermen van het ongeboren leven. Ze is het ook eens met het feit dat Roe vs. Wade - de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973 die abortus legaliseerde – is teruggedraaid.

Wat betreft homorechten lijkt Haley een iets gematigder standpunt te huldigen. Tijdens haar ambtstermijn als gouverneur van South Carolina heeft ze weliswaar tegen het homohuwelijk gestemd en zich uitgesproken tegen de invoering van anti-discriminatiewetgeving voor LGBT-personen, maar ze heeft ook verklaard dat ze tegen discriminatie is en dat ze vindt dat homoseksuele stellen dezelfde rechten moeten hebben als heteroseksuele stellen.

In haar boek "With All Due Respect" (2019) schreef Haley dat ze zich zorgen maakt over de richting die sommige progressieve activisten opgaan op het gebied van gender en seksualiteit, en dat ze vindt dat dit soms leidt tot excessen. Ze heeft echter ook verklaard dat ze denkt dat het belangrijk is om LHBTI-personen te beschermen tegen discriminatie en dat ze denkt dat de Republikeinse Partij zich meer moet inzetten om stemmen van de LHBTI-gemeenschap te winnen.

Met de aankondiging van Haley is een begin gemaakt om de positie van Trump aan te tasten.

Tegelijkertijd moet het een wake-up-call zijn voor de Democraten om met een jongere kandidaat te komen dan Biden, die het weliswaar uitstekend heeft gedaan maar niet meer in staat moet worden geacht vanaf 2024 nog eens 4 jaar leiding te geven aan dit tot op het bot verdeelde land.

Schrijver: Dagschrijver
16 februari 2023


Geplaatst in de categorie: politiek

4.2 met 5 stemmen 186



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
17 februari 2023
Deze aantrekkelijke en pientere vrouw in de plaats van spuit elf Donald juich ik van harte toe, maar ze is wel zo typisch Amerikaans-chauvinistisch en enghartig strijdvaardig en haar man Michael is officier. Als presidente lijkt ze mij te rechtlijnig en zelfingenomen. Laat je niet door haar vrouwelijke charmes vermurwen. Overigens is Biden nog niet uitgeteld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)