Inloggen
voeg je column toe

Columns

Partijleider Rutte bij Vandaag Inside: ‘Glansrijk’ mislukkingen gepareerd

Het bij vlagen irritante gesprek met de premier gisteravond bij Vandaag Inside kreeg de bekende commentaren achteraf over het ‘behendig ontwijken’ van de politicus van scherpe tirades van de mannen over zijn functioneren. Inderdaad, ingestudeerde toneelstukjes die op zich wel weer verfrissend waren te midden van het soms wezenloze gekef in de zogenaamde verkiezingsdebatten bij andere zenders. De rode draad blijft hoe handig en ‘welbespraakt’ Rutte lastige vragen beantwoordt. Zijn repertoire is een in mitrailleur tempo uitgesproken tsunami van woorden, doorspekt met excuses, begrip en erkenning van zijn stommiteiten.

Dit onmiddellijk gevolgd door een brei van woorden (‘Nee, ik maak het even af’) en verwijzing naar: ‘er zijn ook dingen goed gegaan’. Of een gedetailleerde hint naar zijn rol op het wereldtoneel. De ingrijpend mislukte dossiers worden zo bij elk interview op ongeveer identieke wijze tegengesproken, vergoelijkt of overspoeld met excuses en het aanbod om ‘de problemen op te lossen’. Daarbij was het niet verrassend dat hij met zijn bekende joligheid het getoeter van de mannen van Vandaag Inside wel aankon. Dat wist iedereen van tevoren. Saai eigenlijk.

Het verbazingwekkende voor mij blijft, dat toch de meeste media een zekere bewondering blijven onderstrepen voor dat met tekst ontsnappen uit lastige kwesties. De maatschappelijke dossiers in de redelijk lange lijst van mislukkingen snijdt diep in bij mensen. Vaak met groot verdriet. Maar wat overheerst zijn de joligheid en het obsederende ontwijkgedrag van een politicus, die vele akelige dossiers, waar hij deels grote verantwoordelijkheid voor droeg, benadert met: ‘Ik kan beter aanblijven om de problemen op te lossen’. Je draagt bij aan een puinhoop op vele terreinen en je biedt aan om te blijven om het ‘op te lossen’.
Is dat humor of erger?

Schrijver: Freek Berglust
14 maart 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.7 met 23 stemmen 260Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Richard Bahl
Datum:
15 maart 2023
Ochtendkrant Trouw besprak vandaag in een recensie over de enorme behendigheid van de heer Rutte in 'Vandaag Inside' om zich te redden en weg te praten uit serieuze en provocerend grappige opmerkingen. Ik citeer: 'Als een primus ballerinus danst Rutte behendig door 'Vandaag Inside' heen. Hoezo enige bewondering? Ja, ik begrijp Freek wel, maar Rutte is toch gewoon een handig politicus? Hoewel ik met Freek wel begrijp, dat de tegenstelling met het aantal vastgelopen belangrijke maatschappelijke dossiers wel erg groot is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)