Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ouderenzorg nieuwe stijl: over de schutting gooien

Maak maar rap plannen voor uw eigen zorg voor de oude dag, want de overheid doet het niet. Ziezo, dat is eruit voor de nu demissionaire minister Helder. Dat weten wij dan ook weer. Zoek het grotendeels zelf maar uit. Nu ja, een robot, een automatische kousenaantrekker of een zelfwerkend toilet, innovatie zal vast schelen in de stijgende kosten voor de ouderenzorg. Zorgpersoneel is er immers niet voor de aankomende groep ouderen. En we kunnen niet blijven betalen, roept de overheid bij monde van een signalerende groep ambtenaren. Vooral de naoorlogse generatie kan de borst nat maken. Na de pensioen datum de lange periode van oppassen op de kleinkinderen, het vrijwilligerswerk en wellicht reizen maken, mogen de kinderen opdraven om mantelzorger te worden.

Want de leuke buurvrouw komt echt geen billen wassen of injecties geven voor de veelgeprezen thuiszorg. Daar is overigens ook geen voldoende personeel voor in de ramptijd die eraan komt voor de mensen boven de zeventig. Ziedaar samengevat de meest recente plannen voor de zorg voor ouderen in de nabije toekomst. Over de schutting kwakken dus. Zoek het maar uit, belast je kinderen en de familie, deze mogen tandjes bijzetten wanneer hulpbehoevendheid bij de senioren nadert. Alleen bij geheel de weg kwijt door dementie is er wellicht met duwen en wrikken een plekje in een verpleeghuis. Maar daar lopen steeds minder zorgverleners warm voor. Ondankbaar werk soms en geen status op een verschrikkelijk verjaardagsfeestje.

Dan kun je beter fluisteren, dat je consultant bent. 0f bezig met promoveren over het toekomstige zwarte gat motivatie in de ouderenzorg. Waarlijk knap hoe diverse kabinetten de geboortegolf van enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog negeerden als basis om goed voorbereid te zijn op deze ouderengolf. Nog doordachter is het non-beleid om werken in de zorg aantrekkelijk te maken qua inkomen en status. Echt bedenkelijk is het idee dat nog meer mantelzorgen en burenhulp samen met de robots de ouderenzorg gaat garanderen. Iedereen weet immers dat vrouwen meer ‘moeten’ werken en ook een loopbaan mogen volgen. En mantelzorgers zijn vaak al overbelast.

Hun drukbezette kinderen hebben behoefte aan oppas, rust tijdens het lastige opvoeden en deze categorie is soms bezig met een verbouwing klein of groot. Daarbij is de druk op mantelzorgers al fors uit de hand gelopen. Dramatische verhalen over de zorg voor zwaar dementerende of ernstige zieke partners zijn er te over. Zo lijkt met de stoere uitspraken van minister Helder de ouderenzorg visieloos over de schutting te worden gedonderd. Ja hoor, we bouwen woningen geschikt voor ouderen die er over misschien zes, zeven jaar hier en daar staan, we doen fijn aan innovaties en intussen tellen ons werken voor de oude dag en onze hulp aan onze eigen ouders niet meer mee. Hoppa, leve de zelfredzaamheid als rotsmoes om slakkenbeleid te ontwikkelen.

Schrijver: Karel Jong
7 juli 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 10 stemmen 221



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
11 juli 2023
Zeer duidelijk deze inzending!!!
Tof.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)