Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ouders snappen niks

Net uit bed is het eerste wat zoon, 11, doet zijn koptelefoon opzetten en een filmpje aanklikken.
'Wat heeft die gast voor interessants te vertellen, joh?' reageert zijn vader.
‘Meer dan jij kan ik je zeggen’, antwoordt zoon, zijn stem nog schor van de slaap. Man kijkt geamuseerd.

Als de vloggers op YouTube te horen zijn verbaas ik me over de snelheid, eigengeilerij, de eindeloze zinnen zonder punten of komma’s. Het doet me in de verte denken aan Theo Koomen, de sportverslaggever uit de vorige eeuw. Ook zo’n spraakwaterval hoewel laaiend enthousiast. Ik val vast in mijn eigen generatiekloof maar vind het niets, dat oeverloze gelul. Zoon kan er uren naar luisteren als we hem niet stoppen.

Hoe irritant moet het voor hem zijn, onze afkeurende blikken, zuchten van moedeloosheid over zoveel stompzinnigs. Zijn vader, zelf regelmatig voor het scherm om de krant en Wikipedia te spellen. Zijn moeder achter de laptop omdat ze zo nodig een stukje moet schrijven of de buienradar checkt voordat ze de deur uitgaat. Het is oneerlijk. Geen wonder dat hij zijn heil zoekt bij zijn You Tube-helden. Zijn ouders zijn arrogant, tien keer erger dan youtubers. Ze snappen niks, lees ik op zijn gezicht.

Ik las vroeger een boek om aan mijn ouders te ontkomen. Ik heb een rusteloze geest maar als ik lees ben ik gefocust. Doe je dat expres, of hoor je me echt niet? vroeg mijn vader me getergd. Feitelijk is er niks veranderd. Ik lees nog steeds om te ontsnappen (ontspannen). ’s Avonds in bed, overdag in de bus op weg naar mijn werk of tijdens het ‘kookwachten’. Dat laatste niet zonder risico.

Als zoon een boek leest, hoor je mij niet. Helaas trekt lezen hem minder dan filmpjes kijken. Wat zeur ik, hij leest de Donald Duck en laatst twee boeken achter elkaar, van Carry Slee. Onder de indruk van het verhaal vertelde hij me hierover toen we samen in de tram zaten. Geanimeerd, beeldend en rustig, niet als een youtuber.

Maar misschien heb ik het mis, is hij geïnspireerd door zijn favoriete vloggers, wie zal het zeggen?

Schrijver: Mohair
22 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: kinderen

3.6 met 11 stemmen 182



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)