Inloggen
voeg je column toe

Columns

Stel je eens voor

Khalid Kasem was advocaat en is presentator. De vraag is of we hem nog terug gaan zien in die rol.

Khalid Kasem zou contact hebben gehad met Ridouan Taghi. Dit betekent niet dat het contact van Kasem is uitgegaan. Stel je eens voor dat een groot crimineel als kind bij jou in de buurt is opgegroeid, dat je samen op dezelfde school hebt gezeten.

April vorig jaar werd advocaat Inez Weski, als verdediger van Taghi in de Marengo-zaak, gearresteerd voor het mogelijk doorgeven van boodschappen aan Taghi. Op basis van het verschoningsrecht* is zij weer vrij gekomen. Er loopt nog steeds een onderzoek naar Weski.

Ook tegen Kasem loopt een onderzoek. De gedachte dat Weski bedreigd is met de dood en ter bescherming heeft vastgezeten, kan van tafel. Zo zit de rechtsstaat niet in elkaar. Kranten en tijdschriften schrijven al jaren over het Marengo-proces. Je kunt het nalezen, er is een podcast.

Veel zou erop wijzen dat Ridouan Taghi de opdracht gaf Peter R. de Vries te doden. De ogen van De Vries glommen tijdens het gesprek met presentator Jeroen Pauw over Taghi, die in een brief aan De Vries had laten weten dat hij hem hoog heeft zitten en hem nooit iets aan zou doen.
Zo naïef was De Vries toch niet?

Als Taghi of zijn familie contact met je zoekt, ben je je leven niet zeker. Een open deur: de man heeft levenslang gekregen.
Hoe ontkom je aan Taghi als hij jou benadert? De rechtbank noemde Ridouan Taghi 'de onbetwiste leider' van een 'moordorganisatie', die in anderhalf jaar vijf mensen om het leven bracht.'

In de plaats waar ik woon, hebben Kasem en Taghi bij elkaar op school gezeten. Nog niets wees er op dat die ene jongen zich zou ontpoppen als een groot crimineel en drugsbaas.
Ik zie ze voor me, die hele groep jongeren. 'Hé Bro.' Boks. De jongens hebben geen zin in het maken van huiswerk. Ze zijn misschien brutaal tegen de leraar. Het zijn niet allemaal dikke vrienden maar gewoon, ze kennen elkaar van de groep. Ze hebben dezelfde culturele achtergrond.

Je bent 15, wil niet per se deugen op school en wordt er vanaf gestuurd. Je ontwikkelt je en komt erachter dat je goed kunt leren. Je doet de moedermavo, gaat werken bij de ABN AMRO en voltooit een studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Als advocaat kom je in de praktijk te werken van de bekende misdaadjournalist, samen met zijn zoon, ook advocaat. Zou deze misdaadjournalist ooit gaan samenwerken in een praktijk met iemand die hij niet vertrouwt?

De zoon van Peter R. de Vries zal niet voor niets een kort geding hebben aangespannen tegen publicatie van de opnamen van vertrouwelijke gesprekken tussen Kasem en zijn vader. De journalisten van het AD krijgen uiteindelijk toestemming van het Amsterdamse Gerechtshof om deze gesprekken te publiceren. Als hij en zijn vader het vertrouwen niet hadden in Khalid Kasem schrijft Royce de Vries onder het stuk, hadden ze de samenwerking met hem opgezegd.

Ondertussen heeft Kasem een flinke duw gekregen. Kan Kasem het helpen dat hij in zijn functie als advocaat mogelijk is benaderd door Taghi omdat hij in dezelfde buurt is opgegroeid als Taghi, dat ze elkaar als kinderen kenden, dat hij dezelfde Marokkaanse achtergrond heeft? Dat zegt niets over de onbetrouwbaarheid van Kasem. Dat hierover wordt gespeculeerd vind ik tragisch. Alsof Taghi hem in zijn val meesleurt.
Taghi is een meester manipulator. Zelfs Weski lijkt hier niet tegen bestand. Althans, dat is nog de vraag. Ze heeft de schijn tegen. Ook dat zegt nog niets. Misschien is er geen andere manier mogelijk om je te verhouden tot een niets ontziende crimineel als je wilt blijven leven.

Zijn deze journalisten niet te gretig geweest in het overgaan tot publicatie?

Maar wat weet ik ervan, als inwoner van de stad waar het kwaad begon. Het is zoals Lubach het zegt in zijn programma als hij samen met zijn team een onderwerp tot op de bodem zou hebben uitgezocht: 'Of eigenlijk net daarboven.'* Iedereen die een advocaat inschakelt moet ervan kunnen uitgaan dat wat hij of zij bespreekt met die advocaat vertrouwelijk is en dat ook blijft. Het verschoningsrecht weegt in beginsel zwaarder dan de waarheidsvinding.

Schrijver: Mohair
12 maart 2024


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 3 stemmen 131Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Lord Wanhoop
Datum:
13 maart 2024
Mooi dat Mohair eens de actualiteit beet pakt in deze column. Dat is een stap uit een soort comfortzone van haar, is mijn indruk. In eerdere bijdragen observeert zij vooral vanuit de huiselijke situatie en personen de wereld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)