Inloggen
voeg je column toe

Columns

Even kort door de bocht

Een reden voor Wilders om aangifte te doen tegen Timmermans kan zijn dat hij de linkse, solidaire, democratische politiek in een kwaad daglicht wil stellen. Hij stelt zich op als een slachtoffer. Een rel als afleiding van waar het echt over zou moeten gaan.

Wat is er gebeurd in ons land dat we de politiek over laten aan mensen die niet in staat zijn om te verbinden, niet verder kijken dan hun eigen (partij)belangen? Opportunisme ligt altijd op de loer in de politiek, dit was vroeger al zo.
Maar je voelt aan alles dat het bergafwaarts dreigt te gaan met ons land, Europa, de wereld.

Vrijheid is niet vrijblijvend. 'Vrijheid is net zoiets als zuurstof, je merkt pas hoe bijzonder het is als het er niet meer is. We komen nu een beetje in het stadium dat we het beginnen te merken', zei Job Cohen onlangs in een interview in Trouw. Ik krijg heimwee naar mensen zoals Cohen. Hij straalt waardigheid uit, is betrokken, heeft een helder verstand.

Ik denk dat Wilders het meent als hij zegt meer te willen doen voor ouderen. Hoe hij dit gaat aanpakken vertelt hij niet. Wilders zegt dat hij er voor alle Nederlanders wil zijn, maar slaat een hoop mensen over. Denk bijvoorbeeld aan de lhbtqia+-gemeenschap. De man is notabene bevriend met Orbán.
Maar het gaat niet om Wilders, het gaat om de mensen die op hem hebben gestemd. Wat denken zij hiermee te bereiken? Wilders is als een opruiende leerling in een middelbare schoolklas.
Hij heeft mensen tuk, is soms gevat, maar je hebt er niets aan. Wilders is op zijn best als hij in de contramine is.

Leiders als Poetin, Orban, Trump, denken conservatief, zijn niet uit op verbinding maar op ontwrichting en macht. Het goeie aan sterfelijkheid is dat deze dictatoriale mannen binnenkort plaats maken voor een jongere generatie met hopelijk democratischer ideeën. Het nare is dat deze kerels bij het ouder worden juist door hun besef van sterfelijkheid nietsontziend worden. Na ons de zondvloed. Poetin is al bezig met een oorlogseconomie, dat lost de werkloosheid in Rusland wel op. Daar oogstte Hitler ook succes mee. Goed bezig, dacht het Duitse volk eind jaren dertig vorige eeuw. Als Poetin Oekraïne op de knieën heeft, is de volgende stap de Navo. Dringt dat door?

Is er in de VS nou niemand rond de vijftig met een goed stel hersens, visie en empathie die erop uit is om 'de boel bij elkaar te houden?'
Is het aanbod zo schaars? Biden is te oud, ook de mensen waarmee hij al jaren samenwerkt.
Hoe wereldvreemd kunnen mensen zijn dat ze in iemand als Trump geloven? Investeren in goed onderwijs is van levensbelang, dat blijkt maar weer. In plaats van opwaarts gaat de beschaving ten onder als we zo doorgaan.

De opwarming van de aarde is een FEIT. Het gemak waarmee sommige politici dit ontkennen.
Nee, het zijn geen zorgvuldige denkers, de politici waar we in ons land voor hebben gekozen. Laat staan goede plannenmakers en uitvoerders.

We moeten politici niet zien als ouders die voor ons zorgen zodat we de hedonist kunnen blijven uithangen en zelf niet hoeven nadenken. Alleen rechten willen en geen plichten.

Zo werkt het niet. Laten we zelf de democratie bewaken. Geert Wilders gaat het niet voor ons opknappen.

Schrijver: Mohair
24 april 2024


Geplaatst in de categorie: politiek

4.4 met 7 stemmen 86Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)