Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 36

Braaf

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen 135
Ik gaf eens muziekles aan groepjes kinderen in Voorschoten....
Dat heette Algemene Muzikale Vorming. Misschien kent u het nog.
Ik had zelf in m'n jeugd ook in zo'n groepje gezeten.
Mijnheer Blanksma, dacht ik, gaf ons les. Een scherpe stem had ie. Ik weet het nog goed.…
Ton Hettema12 september 2015Lees meer…

Vluchtelingenkwartet

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 136
Mag ik van jou 5000 vluchtelingen uit Irak? Dan krijg je van mij Gerard Joling, Patty Brard en Peter R. de Vries.
Heb ik. Mag ik dan van jou 3 charismatische Nederlandse politici, dan krijg je van mij 2000 Irakezen.
Heb ik niet.
Ik zou het fantastisch vinden. Een kwartet waarbij je setjes probeert te maken waarmee je punten scoort en waarbij je je vuile kaarten probeert weg te spelen.…

EGO-LOGISCH

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 174
Vooral in kringen van hippies, spirituelen, new-agers, esoterische personen, zelfverbeteraars, wereldverbeteraars en religieuzen/godsdienstigen (voor zover ik weet) is het begrip EGO (niet te verwarren met ECO) een verwerpelijk concept.
Het is de stam van woorden als Egoïst, Egoïsme, Egomaan Egocentrisch Ego-document, Ego-trip, en de koestering ervan wordt in deze kringen gezien als een af te keuren entiteit binnen de persoonlijkheid van de mens.
Zelfzuchtigheid, eigenwaan, ikke ikke ikke…
Ton Hettema10 september 2015Lees meer…

Leren

dagcolumn
2.0 met 1 stemmen 94
Lang, lang geleden schrok ik ineens wakker van een gedachte. Bush was van plan Afghanistan te veroveren om Osama Bin Laden te arresteren.
De schrik bestond uit de gedachte dat hij waarschijnlijk wel Afghanistan verovert, maar dat de terroristen uit dat land zich zouden spreiden naar omliggende landen: Irak als eerste: Irak als eerste en dan verder.
Het heeft lang geduurd voor ik ervan overtuigd was dat mijn nachtmerrie uitkwam. Maar hij is er. Bush stuurde zijn troepen naar Irak en nu zijn…

Stil

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen 108
Er wordt door DWDD vanavond een hele uitzending gewijd aan Joost Zwagerman. Zelfs NPO 1 en 2 passen hun programmering aan met oude rubrieken en interviews. Dat is veel eer voor een daad die door hemzelf meerdere malen stellig werd afgeraden. Het is niet dat ik niet geschokt en stil was na het bericht en dacht aan de drie kinderen die zich nu met dezelfde doem voelen opgezadeld.
Maar het was compassie vermengd met woede voor een daad die niet is na te voelen maar tegelijkertijd zoals elke…
trawant10 september 2015Lees meer…

Neus

dagcolumn
2.7 met 3 stemmen 117
We moeten er iets aan doen.
Het kan zo niet langer.
Onze bronnen van informatie zijn 'totally and utterly' verdacht.
We worden tot en met gemanipuleerd.…
Ton Hettema9 september 2015Lees meer…

F.

dagcolumn
5.0 met 5 stemmen 149
Er moet een frisse wind door mijn huis. Maak een lijstje en ga naar de winkel waar ik nog nooit ben geweest, de Action. Het is waar wat wordt gezegd, de prijzen hier werpen je decennia terug in de tijd. Op het moment dat ik ook nog even scheermesjes meepak, zie ik hem. Hij nadert me langzaam. Schuifelt voetje voor voetje. Krom van het leed op zijn schouders. Vlak naast me houdt hij stil. Als je van gebaande paden afwijkt, kunnen er verrassende dingen gebeuren.

Mijn hart klopt in mijn keel.…
René Turk8 september 2015Lees meer…

Vluchtelingenprobleem? Met een GoPro komt de oplossing misschien wel een stukje dichterbij

dagcolumn
3.2 met 5 stemmen 298
Wie van zijn vrouw af wil, kan haar niet zomaar in een koffer stoppen en die in de Maas gooien. Bewakingcamera's zien dat. Heb je een hekel aan bepaalde mensen? Steek ze niet met huis en al in brand. Bewakingscamera's registreren dat, bleek onlangs in Parijs. Het is onmogelijk om ongezien het vernieuwde Utrechtse station in of uit te lopen. Alle nieuwe in- en uitgangen zijn voorzien van camera's. Pinnen, tanken, de snelweg op, een openbaar gebouw in- of uitlopen, of door een stadscentrum…

LOVE

dagcolumn
2.3 met 3 stemmen 132
Wijsheden hingen vroeger aan de muur. Of in het toilet. Een tegeltje van twaalfeneenhalf bij twaalfeneenhalf. Bij opa en oma was het Delfts-blauw. De hippe tante had een granieten tegel. Een vierkant dat één op één uit een grafzerk leek te komen. In de jaren tachtig vonden we dit modern en dat dit getuigde van smaak.
Nu niet meer.
Tegeltjes worden niet veel meer geschilderd of gedrukt. Twitter is het tegeltje aan de muur van nu. Met de kanttekening dat daar vaker niet, dan wel over…
Gustaf Kreuz6 september 2015Lees meer…