Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dodelijke gezondheidswaan

Het mooiste begrip van gisteren is ‘the worried well’. Vrij vertaald: kerngezonde allesvrezers. Ze zijn de ‘pain in the ass’ van elke dokter. Ze lopen er de deur plat, maar mankeren nooit wat. Bang als ze zijn voor ziekte en dood, leven ze zo bewust en gezond dat hun neus nooit loopt en het hart altijd klopt. Heel anders is het lot der zorgelozen: vaker ziek, steeds te laat bij de dokter, eerder dood. Life’s unfair. De hypochonders - van die ongezellige types - trekken aan het langste eind.

Maar de kentering is nabij. Wie dacht zijn leven te kunnen verlengen middels het slikken van multivitaminen en voedingssupplementen met wel 3000x de dagelijkse dosis van van alles en nog wat, gokt verkeerd. De geruchten waren er al, maar serieus onderzoek versterkt de verdenking. Gedroomde gezondheid in een bruistablet, heeft een averechts effect: je gaat er eerder van dood.

Een overdosis artificiële vitaminen A is het meest bedreigend. Het vergroot de kans op kwaadaardige prostaatkanker en voortijdige dood met maar liefst 16%. Andere overbodige toevoegingen grijpen je minder bij de kloten, maar dragen in harde procenten bij aan een wrang einde.

Zelf behoor ik bepaald niet tot de zorgelozen, maar ook niet tot gezondheidsfreaks. Voedingssupplementen zijn aan mij niet besteed. Een briljante marketingvondst van de angstindustrie. Daar trap ik niet in. Ik beken: enige achterdocht is mij niet vreemd. Ik heb dan ook tussen de 6 en 23% meer kans op een te vroege dood als gevolg van mild fatalisme en vet cynisme.
En geen pil die daar tegen helpt!
(shit)

Schrijver: Harry van Dooren, 6 juni 2007


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.2 met 12 stemmen 635Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)