Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ontsmet de poliogordel!

De meeste godsvrezende mensen die ik ken, lopen niet over van naasteliefde en tolerantie. Maar wie zoekt, vindt gelovigen die geïnsprireerd door Het woord, grootse daden van medemenselijkheid verrichten. Onbaatzuchtig en met een grenzeloos optimisme. Ook mensen-zonder-god verrichten goede werken. Zoals er heidenen zijn die even dogmatisch en intolerant zijn als de fundamentalistische aanhangers van de diverse opperwezens. (Dat fundamentalisme gelijk staat aan religieus fanatisme is een misvatting die we bij deze uit de wereld helpen.)

Over de eventuele God en zijn niet te ontkennen volgelingen ben ik de laatste jaren milder gaan denken. De meeste gelovigen hebben weinig kwaads in zin. En voor velen betekent god orde in het chaotische en ondoorgrondelijke dagelijkse leven. Een zekerheid waar je geen vragen bij hoeft te stellen. Dat is aantrekkelijk, ziet zelfs de eeuwig twijfelende cynicus.

Mijn geliefde denkt daar anders over. Als afvallige van een vreugdeloze gereformeerde opvoeding, walgt ze van zo’n kritiekloze levenshouding; deze al dan niet zefgekozen domheid.

Als er ooit een kruistocht voor de bevrijding van de gelovigen komt, loopt zij voorop. Nederland moet worden verlost van zijn eigen primitieve bekrompenheid, de poliogordel ontsmet, de hoofdkantoren van de ChristenUnie en SGP platgebrand.

Elke mogelijkheid om de gelovigen van oogopende inzichten te voorzien, moet te baat worden genomen. Zo lazen wij onlangs over een steekhoudende analyse die aantoont dat voor het bijbelverhaal over de uittocht van de joden uit Egypte geen enkel historisch aanknopingspunt te vinden is. Het polemieke geschrift ‘The God delusion’ van Richard Dawkins is koren op haar molen. Dat god niet bestaat is wetenschappelijk aan te tonen, meent Dawkins. Verplichte kost op al het bijzonder onderwijs!

Zinloos, is mijn weinig opbouwende kritiek op haar strijdplan. Over god moet je geen gelijk willen hebben. Daar komt ellende van. Wetenschap loslaten op zijn (niet-) bestaan is idioot. Wetenschap en religie zijn twee verschillende concepten en de geschiedenis heeft bewezen dat er een vrij diepe kloof tussen de twee benaderingen gaapt.

Dat de wereld in zeven dagen is geschapen, lijkt mij minder aannemelijk dan dat wij van apen zouden afstammen. Maar het is vrij oud nieuws waar de meeste gelovigen ook kennis van hebben genomen en klaarblijkelijk geen oog minder om dicht doen.

Maar met al mijn twijfel ben ik niet in staat om haar van haar missie af te brengen.
Als er binnenkort een kerk in Staphorst in vlammen opgaat, weet ik van niks.

Schrijver: Harry van Dooren, 18 juli 2007


Geplaatst in de categorie: religie

3.8 met 13 stemmen 643Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)