Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Terugkijken

Het is december en de neiging om terug te kijken wordt met de dag sterker. Niks mis mee om deze tijd van het jaar, vind ik altijd. Ik probeer dat altijd wel op een positieve manier te doen. Natuurlijk, de nare dingen mogen ook aandacht hebben, ik negeer ze zeker niet.

Maar waar ik altijd veel aan heb is een lijst van successen van het afgelopen jaar, de dingen die wel goed zijn gegaan. Ik zet er altijd minstens 50 op de lijst. Dat lijkt veel, maar als je eenmaal bezig bent dan heb je er zo 50 of meer.

We zijn nu eenmaal geneigd om de negatieve dingen meer aandacht te geven. Ik las laatst dat minstens 70% van onze gedachten negatief zijn. Dus die successen ‘vergeet’ je al snel. Of je beschouwt ze niet als een succes, omdat het altijd goed gaat. Maar dat is op zich natuurlijk ook een prestatie. Daarom is het zinvol om er even voor te gaan zitten en je bewust te richten op de positieve dingen.

Je hebt successen in je privéleven, zakelijk, sociaal. Maar je privéleven bestaat ook weer uit meerdere onderdelen: relatie, familie, schoonfamilie, eventuele kinderen. Alles wat je dit jaar positief hebt bijgedragen aan je relatie is een succes. Je kinderen opvoeden is een succes. Zakelijk kun je ook heel wat onderwerpen bedenken: welke projecten heb je afgerond? Welke zakelijke relaties heb je gelegd? Heb je een rapport geschreven of een idee gelanceerd? Een workshop georganiseerd? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het fijne van een lijst met successen is dat je er door in een positieve stemming komt. En daardoor wordt het ook veel eenvoudiger om voor het komende jaar positieve doelen te formuleren. Ik ga er de komende week maar eens lekker voor zitten.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 13 december 2007


Geplaatst in de categorie: tijd

1.8 met 9 stemmen 512Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)