Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nu en later

Er zijn van die dingen, waarvan je weet dat je ze moet doen, maar je doet ze niet. Of je weet dat je ze beter nú zou kunnen doen, in plaats van later. En toch doe je het niet. Veel mensen hebben dat met opruimen.

De vraag is, waarom dat gebeurt en waarom juist met opruimen. Soms heb je het misschien echt heel druk en hebben andere dingen prioriteit. Of je bent hoognodig aan ontspanning toe. Maar meestal is het uitstelgedrag als je even gaat mailen als je weet dat je eigenlijk je administratie moet doen. Of als je even gaat winkelen als je eigenlijk die stapel weg zou moeten werken.

Als ik mensen vraag wat hun associatie is bij opruimen, dan krijg ik meestal een aantal negatieve en positieve antwoorden. De negatieve zijn bijvoorbeeld: het houdt nooit op, het kost tijd, ik weet niet waar ik moet beginnen. Positieve zijn: het geeft ruimte, alles ruikt zo lekker, ik kan weer alles vinden. Ofwel: de negatieve associaties gaan over het proces, het doen. De positieve associaties hebben te maken met het resultaat.

Dat is lastig, want dat betekent dat opruimen en organiseren in eerste instantie niet leuk is. Het doen is niet leuk en beginnen is dan helemaal een ramp. Het is net als met sporten: nu blijf je het liefst op de bank zitten, maar je weet dat je je op de langere termijn fitter voelt als je wel gaat sporten. En de vergelijking met lijnen ligt voor de hand, voor al die mensen die morgen gaan beginnen.

Natuurlijk kun je wel proberen om het opruimen leuker te maken, met muziek bijvoorbeeld. Dat helpt een beetje, maar lang niet altijd genoeg. Het kan wel helpen om te weten dat je brein zo in elkaar zit: het doet alles om pijn en ongemak te vermijden. En elke inspanning is ongemak.

Een andere optie is om de associatie te veranderen: opruimen is leuk! Moeilijk, maar niet onmogelijk. Plak maar eens een tijdje zo’n briefje op je spiegel: een opgeruimd huis geeft me energie en een goed gevoel. Ik vind het prettig om mijn huis opgeruimd te houden. Positieve affirmaties heet dat.

Wat mij altijd erg helpt is me bedenken wat er gebeurt als ik niet nu die rotklus doe. Nu heb ik tijd, maar geen zin en de klus is nog niet urgent. Het hoeft dus nog niet, ik kan er nog onderuit. Voor opruimen geldt dat vaak, dat het niet urgent is. Ik bedenk me dan altijd dat ik nu tijd heb en daar maar beter van kan profiteren. Later is de stapel veel groter en kost het meer tijd. En dan zul je zien dat er iets gebeurt, waardoor ik geen tijd heb. Beter maar om het nu te doen.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 9 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: tijd

2.7 met 11 stemmen 438Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)