Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 12

De taal van de zon sprak boekdelen deze bijzondere zomer.

Het was nooit bedoeling geweest maar Bjarne Gosse raakte bij toeval besmet met de woekerende zomerse droomkoorts. Hij meldde zich af voor de stage bij het biologische tuinbouwbedrijf. Zijn jeugdige lichaam was te verzwakt voor het zware werk. Hij had zijn schilders-spullen opgeruimd. Bjarne Gosse kon geen kleuren meer zien. Het was een abstracte chaos geworden zonder enig houvast. Hij moest zich heroriënteren. De zomerse droomkoorts een kans geven. Misschien kwam er dan nieuwe helderheid. Gelukkig kon hij een gedicht schrijven.
 
Loos

Sprak ik de geest van de doos op het naaktstrand
verlegen als een verlaten vogel op de vlucht
tussen al die bewegende benen op het zand

vond ik de brievenpost opgedronken
in een geheime whiskyfles
toen ik het ophield en verstokte

in mijn ademhaling bij schoonheid
die op zichzelf geschreven toch bestond
liep ik daar zelf nu in mijn blote kont.
 
 
Hector Havermout
 

Het waren drukke dagen op school. Het examenjaar was een ware beproeving. Door zijn drukke privéleven viel Bjarne Gosse een beetje buiten het groepje van school. Soms was dat wel jammer want Arthur leek zich steeds uitzinniger uit te leven als de geslaagde clown van de klas. Zijn populariteit bij de meiden was grenzeloos. Ze hingen voortdurend aan de lippen van zijn fraai gevormde mond. Bjarne Gosse bekeek het van een afstand met stijgende verbazing.

De jeugdige Bjarne was Maarten Wolvenknaap in de stad tegengekomen. Hij nodigde Bjarne uit om een kopje thee te komen drinken bij hem thuis. Hij woonde ergens in het centrum van de stad. Hij wilde iets met Bjarne bespreken, vertelde hij. Bjarne liep met hem mee naar zijn huis.
Hij hing een vreemd verhaal aan Bjarne op. Een verhaal met Gerard Vroeg in de hoofdrol. Bjarne had zulke dingen nooit achter Gerard gezocht en hij vond het ook niet nodig dat Maarten hem dat allemaal ging vertellen. Halverwege het gesprek maakte Bjarne hem duidelijk dat hij dringend weg moest. Hij nam haastig afscheid. Maarten Wolvenknaap gaf hem totaal onverwachts een kus op zijn wang.

Door de straten van de stad liep Bjarne Gosse. Hij vroeg zich af waarom de geestdrift voor zijn ideaalbeeld van Emma zo wisselvallig was geworden. De plotselinge zoen van Maarten had hem een warm gevoel van binnen gegeven. Misschien probeerde hij Bjarne te manipuleren zoals hij bij sommigen van zijn vriendinnen had gedaan, maar het kon ook gewoon gemeend zijn. Een gemeende kus op zijn wang omdat hij om Bjarne gaf.

Maarten Wolvenknaap had de jeugdige Bjarne een geestdriftige kus gegeven. Bjarne voelde iets van zijn levenskracht als een wilde rivier in zijn gedachten. Het was een creatieve jongeman die model stond voor diverse kunstenaars. Hij was de muze van schrijver Jan Boter.

Bjarne Gosse had geen zin om naar huis te gaan. Hij stapte een kroeg binnen die op de route lag. Hij zag daar de stoere Arthur van school. Hij was dronken. Hij kwam met zijn hete adem naar Bjarne toe.

Toen Arthur dronken was, gedroeg hij zich anders dan hij deed in de klas. Hij werd er niet stoerder van, maar liet juist een zachtaardige kant van zichzelf zien. Alsof hij eindelijk bevrijd was van zijn stoere gedrag zocht hij troost voor zijn tranen. En hij vertelde over alles wat hij had gemist in zijn nog zo jonge leven. Een lang onsamenhangend verhaal kreeg de luisterende Bjarne te horen.

Bjarne vond het vertederend hem zo kwetsbaar te zien. Hij probeerde hem te troosten. Hij sloeg zijn arm om zijn nek. Ze keken elkaar aan. Bjarne zag zijn dronken ogen dansen boven een kwetsbaar moeras.
Iets vertelde Bjarne dat hij zich los moest maken. Hij zou iets kunnen zeggen waar hij spijt van kreeg. En dan waren rapen gaar als hij hem weer in de klas tegenkwam. Hij sputterde tegen, mompelde onverstaanbare woorden. Bjarne kon maar beter afstand bewaren en hij duwde hem voorzichtig weg. Er kwamen vrienden van hem die hem mee naar huis namen.

Laat in de nacht liep de jeugdige Bjarne onder het maanlicht naar huis. Emma was te vaak weg van huis en dan was er alleen Frits de zwarte kater die hem verwelkomde. Zijn stappen werden zwaarder. Alsof er lood in zijn schoenen zat.

Dat Maarten Wolvenknaap hem een paar dagen later kwam verrassen met een drietal voor hem te klein geworden broeken was aandoenlijk. Maarten wist dat Bjarne het niet breed had omdat hij in het weekend dikwijls bier dronk. Het was echter geen weer voor lange broeken en Bjarne voelde zich een beetje sip.
Maarten stelde voor om in een van de broeken de schaar te zetten om er een korte broek van te maken.
Ze vonden een schaar in de ladekast in de woonkamer van Emma en ze maakten in een mum van tijd een korte broek die beter bij het zomerse weer paste dan een lange broek.

Met een voldaan gevoel vertrok Maarten weer die zomerse ochtend. Hij had nog even de tatoeage van een raaf op zijn bovenarm laten zien en was toen weer weg.

De jeugdige Bjarne had inmiddels de korte broek aangetrokken. Toen hij in de tuin zat bemerkte hij dat hij koorts had.

De droomkoorts bracht hem uit zijn doen. Er zat niets anders op dan in bed blijven liggen. Zijn hoofd en zijn lichaam voelde zwaar. Zijn geest leek slechts op halve kracht aanwezig.
 
Misschien had Bjarne de besmetting via Maarten Wolvenknaap opgelopen of was hij al eerder besmet met deze vreemde aandoening in de supermarkt. Of had Bjarne Gosse de besmetting opgelopen via de omhelzing met de dronken Arthur die troost voor zijn kwetsbare tranen zocht.

Bjarne Gosse viel in slaap en de droomkoorts begon heviger te worden. De kus van Maarten was een magische gebeurtenis geweest. Deze plotselinge tederheid van de anders zo stoere jonge Wolvenknaap had hem ontroerd. De plotselinge kwetsbaarheid van de anders zo nuchtere Arthur had Bjarne geraakt. Mijmeringen brachten Bjarne terug naar zijn jeugd.

Schrijver: Bjarne Gosse
18 maart 2021


Geplaatst in de categorie: overig

4.7 met 3 stemmen 151Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)