Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 24

Op school had de vrolijke tuindersdochter Trudy uit Zeeland haar sociale vaardigheden laten zien tijdens een spreekbeurt over het feminisme. De grappen van de populaire Arthur vielen deze keer wat minder in goede aarde. Er waren maar enkelen die lachten, de rest luisterde aandachtig naar Trudy, die zelfverzekerd overkwam met haar heldere Zeeuwse stemgeluid en haar prachtige blauwe ogen, die aan een oceaan deden denken. Bjarne vond het reuze interessant wat Trudy had te melden. Zorgvuldig maakte hij aantekening in het schrift voor Maatschappijleer. Hij moest minstens een zeven scoren voor dit belangrijke vak. En het examen kwam dichterbij.

De jeugdige Bjarne had vaak diepe dromen. Lucide dromen waarvan hij de essentie de volgende dag niet kon duiden. Het zorgde soms voor vervreemding in zijn belevingswereld. Alsof er een andere wereld op de loer lag om zijn leven totaal te veranderen.
Het vreemde gedrag van zijn klasgenoot Arthur en de mysterieuze dichter Violette Z. die kennelijk zijn muze was geworden hadden hem op een dwaalspoor gebracht. Het liefst had hij nog dezelfde avond Emma om advies gevraagd. Maar ze was er niet, zoals wel vaker, wanneer hij haar nodig had.

De stoere Maarten Wolvenknaap had hem donderdagavond opgebeld met de vraag of Bjarne die vrijdagavond naar de Nachtraaf wilde komen omdat er een bijzonder optreden was. Zijn stem klonk zo enthousiast dat de jeugdige Bjarne Gosse toestemde.

Toen de donkerblonde Bjarne vrijdagavond in de populaire kroeg de Nachtraaf was werd hij getuige van inderdaad een bijzonder optreden van vier zingende flamboyant uitgedoste travestieten.
Het duurde een tijdje voordat Bjarne in een van de zingende diva’s de bevriende Gerard Vroeg herkende. De rol van zingende travestiet bleek hem op het jeugdige lijf geschreven. Na afloop van het optreden kwam hij naar het tafeltje toe in zijn vrouwengedaante. Hij acteerde opgetogen en flirtte hoerig met Maarten Wolvenknaap.
Het was allemaal nieuw voor Bjarne Gosse, maar het kwam de sfeer in de Nachtraaf ten goede. Er werd eindelijk weer uitbundig gelachen. Maarten en Gerard hadden de grootste lol met elkaar. De jeugdige Bjarne zag dat Maarten de vrouwelijke Gerard begerig in zijn billen kneep.
Gerard liet een hoge gil horen. De donkerblonde Bjarne zag dat hij van alle aandacht genoot en gretig flirtte met de stoere Maarten.

De rest van het weekend bleef Bjarne in zijn gehuurde kamer tekenen. Hij had wat vage vormen in zijn hoofd die hij op papier wilde krijgen. Ondanks dat hij zijn best deed bleven de resultaten pover. Zijn gedachten dwaalden telkens af naar het wonderlijke optreden van Gerard en de manier waarop hij met Maarten omging. Duidelijk werd dat Bjarne niet in een creatieve stemming was. Deze troep kon zo de prullenbak in. Hij moest niet aan te veel zaken tegelijk denken.

Op maandag moest de jeugdige Bjarne Gosse weer naar school. Het was een bijzondere dag op de Middelbare Tuinbouwschool. Arthur, de gezellige tuinderszoon was jarig en had zijn nieuwste kleren aan. Een donkerblauwe blouse van een stevige soort linnen en een stoere broek van spijkerstof met extra aangenaaide zakken.
Hij kreeg meer aandacht dan hij verdiende en hij genoot daarvan met volle teugen. Het was grappig om hem zo gelukkig te zien koketteren met zijn jeugdige leeftijd. Bjarne had een binnenpretje.

In de pauze zorgde zijn klasgenoot Carla voor een aangename verrassing. Ze gaf een gratis yogales. Eerst legde ze de klasgenoten de Tadasana houding uit. Een simpele oefening die goed is voor stabiliteit en stevigheid. In haar sportieve kleren deed zij voor hoe je deze oefening moest doen. Een staande oefening.
Daarna legde ze de Uttanasana oefening uit. Het woord dat zij voor de houdingen gebruikte was Asana.
De Lotushouding was de Oosterse variant van de kleermakerszit.
Bjarne probeerde het en het lukte hem deze houding aan te nemen.
Hasta Uttanasana was een staande asana, waarbij ook de ademhaling weer een belangrijke rol speelde. Na wat voorbeelden ging ze verder met vertellen over de houdingen. Er waren meditatiehoudingen, zittende houdingen, staande houdingen, armbalancerende houdingen, achteroverstrekkende houdingen, ondersteboven houdingen, voorovergebogen houdingen, en herstelhoudingen.
Voor de houdingen waar ook Nederlandse benamingen omdat yoga in Nederland veel beoefend werd, vertelde Carla enthousiast.
De Nederlandse benaming voor malasana was hurk. Een goede yoga oefening om de spieren rond de dijen en heupen te strekken.
De dandasana werd in het Nederlands stafhouding genoemd. Een zittende asana als houding om te mediteren.
Luid klonk de schoolbel over het schoolplein.
Helaas was de pauze weer afgelopen en moesten ze verder met de normale lessen. Bjarne Gosse zag nog even dat Arthur zijn stoere leren armband aan Trudy liet zien. Trudy bloosde, dat stond haar goed.
Ze was aantrekkelijk, Bjarne begreep waarom Arthur haar aandacht zocht. Aan Carla liet hij een dankbare glimlach zien. Ze was anders dan de rest van de meiden op school. Ze was niet knap om te zien en toch vond de jeugdige Bjarne Gosse haar aantrekkelijk. Ze kwam zelfverzekerd over en ze was zich bewust van de misstanden in de maatschappij. Ze hield niet van dierenbeulen en ze kwam vaak in het bos. Ze hadden soms korte gesprekken over de vogeltrek en het gebrek aan natuur in de stad. Dan viel het Bjarne op dat ze wist waarover ze sprak. Soms dacht hij er over om Carla een brief te schrijven, maar dan bedacht hij zich weer. Het zou onzinnig zijn.

Frits de zwarte kater hield van het mooie weer van de zonnige zomer. Hij toonde telkens zijn dankbaarheid door Bjarne kopjes te geven. Het was jammer dat dieren geen mensentaal konden spreken, maar de geluiden die Frits maakte gaven Bjarne hoop.
Hij geloofde in een wereld waar mensen en dieren met elkaar konden communiceren totdat er een betere oplossing voor handen was.
Het geluid van de schoolbel keerde terug in de dromen van Bjarne. Er waren ook liedjes die hij niet kon vergeten. Op een nacht werd hij wakker in een yogahouding nadat hij over Carla had gedroomd. Naast zijn hoofdkussen lag het boek dat hij van Arthur had gekregen.

Schrijver: Bjarne Gosse
4 juni 2021


Geplaatst in de categorie: school

4.8 met 4 stemmen 158Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)