Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Taal van de zomer 51

Het was leuk geweest, de spontane wiskundeles van de tuinderszoon Arthur. Bjarne had nooit gedacht dat ze vrienden van elkaar zouden worden. Hij verheugde zich op de volgende les, die Arthur hem enthousiast had beloofd.

Emma was weer eens op reis voor haar werk, maar de jeugdige Bjarne voelde zich minder eenzaam dan voorheen omdat hij vaak brieven schreef met zijn vroegere klasgenoot Kees Broodakker. Deze ochtend lag er weer een brief op de deurmat, met zijn kenmerkende handschrift.

“Hallo beste Bjarne,

Jammer dat je deze zomer geen tijd hebt kunnen vinden voor het schrijven van nieuwe gedichten over de dierenwereld. Ik vind het altijd bijzonder om ze te lezen. Ik heb nagedacht over wat jij over jouw geliefde Emma had geschreven. Het is goed om haar in haar waarde te laten. Het zal wel een bewuste keuze van haar zijn geweest om het niet aan de grote klok te hangen. Ik kan me daar levendig iets bij voorstellen.

Ik heb ook nagedacht over wat jij over Judith hebt geschreven. Sommige mensen kunnen inderdaad niet tegen kritiek en voelen zich dan gelijk aangevallen. Ik denk dat het komt omdat het ze persoonlijk raakt. Mijn bezwaar tegen veel spiritueel ingestelde mensen is dat ze er aan voorbijgaan dat ieder mens zijn eigen zoektocht heeft. En dat die zoektocht nooit alleen een zoektocht naar licht en liefde kan zijn, maar dat er ook negatieve en duistere zaken van invloed zijn. De goed bedoelde adviezen slaan dan als een tang op een varken omdat iedereen het recht heeft om zelf te leren en die leerschool variabel is. Daarom ben ik van school afgegaan. Ik kon niet wennen aan het leersysteem.

Later heb ik me laten testen. Toen is gebleken dat ik hoogbegaafd ben. Mijn gedachten gaan vaak wat sneller dan die van andere mensen en ik heb een repeterend geweten. Ik vraag me voortdurend af of ik de juiste keuzes maak en of ik daarmee goed bezig ben. Je weet dat ik af en toe van het pad ben afgeraakt. Seks, drugs en hardrock, maar tegenwoordig hou ik weer van het polderlied. Ik heb geen nieuwe cavia meer aangeschaft. Ik wil geen huisdieren meer. Ze gaan altijd plotseling dood op momenten dat niemand het aan ziet komen.

Ik denk dat je er beter aan doet jouw lieve Emma niet met jouw bevindingen te confronteren. Praat er anders een keer met Peter Halm over, die kan de situatie beter inschatten dan ik. Ik ben een beetje bang dat het tussen jou en Emma zal komen te staan wanneer je er wel over gaat beginnen. En wat doet het er toe, ze is nu de Emma die ze voor jou is geworden.

Ik wijs het gedachtegoed van die spirituele genezers niet af. Judith is een schat van een vrouw. Waar ik moeite mee heb is dat het vaak zo elitair wordt, een soort glazuurlaagje over waar het werkelijk omgaat. Het leven bestaat niet slechts uit licht en liefde, dus waarom is het zinvol dat telkens te beweren. Ik kan gelukkig nog wel met Judith door een deur, want ze inmiddels weer een paar kilo afgevallen door de volle graanbiscuits en de brandnetelsapkuur.

Ik hoop dat je binnenkort weer tijd kunt vinden om mij nieuwe gedichten te sturen beste Bjarne.
Tot die tijd wens ik je veel licht en liefde toe. Weet je, ik heb nog nooit zoveel over mezelf verteld. Ik ben nog nooit zo open over mezelf geweest als tegenover jou. Misschien ben ik niet rijk aan woorden en kan ik mijn gevoelens niet goed uiten. Maar ik wil je bedanken! Bedankt voor het geven van deze vreugde, bedankt voor het geven van je warmte. Ik dacht dat ik helemaal zonder vrienden zou blijven vanwege mijn oriëntatie. Maar ik ben blij dat je in mijn leven bent gebleven. Overdag is er geen beter moment voor mij dan wanneer ik je brief zie! Ik vind je echt leuk Bjarne. En niet alleen als een vriend, maar ook als een man. Bedankt voor je geweldige foto's. Bedankt voor je mooie woorden. Dankjewel dat je me blij maakt!
Ik ben verkouden geweest. Maar nu gaat het weer beter.

Groetjes, Kees Broodakker. “


Het viel Bjarne op dat Kees niet meer die verlegen mensenschuwe jongeman, die in de klas werd gepest, was. Hij was mondiger geworden. Hij durfde zijn mening te geven. Bjarne voelde zich minder eenzaam sinds ze elkaar brieven schreven.
Ook Peter Halm liet van zich horen. Hij wees de jongeling Bjarne op de uitverkoop bij een winkel in kunstenaarsbenodigdheden. Bjarne besloot om een nieuw schetsboek te kopen. Hij wilde weer verder met zijn serie gezichten van mensen die verbaasd keken.

Peter Halm had Bjarne in contact gebracht met de muziek van Nick Drake. Het was uitstekende achtergrondmuziek voor de tekeningensessies van de jeugdige Bjarne Gosse. Nu hij wist dat de energieke Arthur zijn tekeningen leuk vond, was het nog leuker om ze te maken.

Schrijver: Bjarne Gosse
28 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: vriendschap

4.5 met 2 stemmen 236Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)