Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Homoseksualiteit in Rusland

Er is van de zomer, deze regenzomer, tijdens het internationale voetbal toernooi veel te doen geweest over de regenboogvlag en een nieuwe anti- homo wet in Hongarije.
In Rusland bestaat een dergelijke wet al veel langer. Je zult maar homoseksueel zijn in zo een land.
Je wordt behandeld als tweederangsburger en kunt nooit openlijk voor je geaardheid uitkomen.
Als je geluk hebt wordt het in kleine kring geaccepteerd, maar dan nog loop je het risico in gevaar te komen door de omstandigheden.

Inmiddels heb ik begrepen dat ook in de wereldstad Amsterdam, mijn woonplaats en geboortegrond
het een en ander te doen is over de regenboogvlag en het accepteren van homoseksuelen in onze samenleving.
In een studentenflat in Amsterdam West is de afgelopen maand op meerdere plaatsen brand gesticht vanwege de getoonde regenboogvlaggen, waar meerdere varianten van zijn. De reactie op deze laffe daad, was een protest tocht die eindigde op het Mercatorplein, het grote plein in de buurt waar ik vroeger woonde. Wat daar gebeurde is ook in het nieuws geweest, maar Nationale verontwaardiging, soms zo kenmerkend voor ons kikkerlandje, bleef uit. De mensen waren een beetje moe van dat regenbooggedoe.

Ik ben er zelf wel van geschrokken, dat de haat van sommige mensen zo ver gaat dat ze eigendommen gaan vernielen en zelfs mensenlevens in gevaar brengen.
De ooit zo tolerante wereldstad Amsterdam blijkt onder meerdere omstandigheden en door herhalende incidenten helemaal niet zo veilig.
Wat zou ik er zelf aan moeten doen? De regenboogvlag uithangen is niet echt mijn ding, maar ik heb er wel aan gedacht. En ik vind het dapper van die studenten dat ze voor gelijkheid strijden.

De meeste mannen die mij op een datingsite benaderen zijn uit op seks, maar het zijn vreemd genoeg heteroseksuelen, die na de onbeschaamde rituelen zeggen biseksueel te zijn. Helaas voor ze.
Ik date alleen nog maar mannen die openlijk homoseksueel zijn.

Op een datingsite voor homoseksuele mannen durven veel mannen geen profielfoto van het gezicht te plaatsen, maar wel uit op seks met mannen. Ook zulke mannen date ik niet.

De meest uitvoerige correspondentie heb ik gehad met Russische mannen, die zo op het eerste gezicht wat platonischer zijn ingesteld dan de Nederlandse gay mannen. Maar wat moet je ze vertellen. Het is hier geen paradijs. Mensen moeten dertig jaar na mijn coming out nog steeds strijden voor hun rechten. De regenboog vlag zorgt voor wat kleur in de straten. Moeten mensen zich daar zo aan ergeren dat ze tot brandstichting in staat zijn?

Ik kreeg een bericht van Dimitri uit Rusland. Hij is kippenboer op het platteland en vertelde dat de enge covid ziekte hem had gegrepen. Hij was erg ziek geweest en nu aan het herstellen om zijn kippen weer te verzorgen.
In Rusland lopen ze achter met vaccineren. Ik heb hem toch geschreven over het incident in Amsterdam West. Het heeft geen zin de wereld mooier af te schilderen dan hij is.

De mensen gaan niet massaal de straat op voor een wet in Rusland. En na de gebeurtenissen in Amsterdam vraag ik me af wat er in Nederland in dertig jaar eigenlijk is veranderd.
Ja, een nieuwe afkorting om het beestje maar een abstracte naam te geven waar iedereen over struikelt.
En een rijke schakering aan regenboogvlaggen en kleurrijke mensen.
Maar nog steeds zo veel haat en onwetendheid. Om wat eigenlijk?

Schrijver: Bjarne Gosse, 31 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: discriminatie

5.0 met 2 stemmen 306



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)