Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ruimte voor jezelf

Mensen zijn te weinig in staat om “nee” te zeggen. Tegen hun kinderen, die voortdurend wensen hebben, tegen hun baas die soms op ongelukkige momenten een beroep op hen doet, tegen partners die niet in de gaten hebben hoe druk je het hebt, tegen ouders die eenzaam zijn en het gevoel hebben dat je hen verwaarloost.

“Nee”-zeggen is echter belangrijk omdat je nu eenmaal niet voor alles kunt zorgen. Je zult moeten kiezen: wat doe je wel, wat doe je niet. En niet alleen: wat moet je voor anderen doen, maar ook: wat wil je zelf?

Want hoewel de maatschappij steeds meer individualiseert zijn er ook steeds meer mensen die last hebben van een burn-out. Dus men zegt te weinig “nee”. Pleit ik nu voor ongebreideld egoïsme? Dat zeker niet. De wereld zou er slecht uitzien als iedereen alleen maar voor zichzelf leefde.

Maar ruimte voor jezelf vragen is nodig, zeker als er steeds van alle kanten een beroep op je wordt gedaan. Want met die individualisering gaat men er steeds meer van uit dat mensen assertief ZIJN. Dat mensen vast wel “nee” zullen zeggen als ze iets niet willen. Daarmee wordt voorbij gegaan aan het feit dat lang niet iedereen dat zo gemakkelijk kan en ook dat sommigen zich laten chanteren: jij bent toch geen egoïst!


Zie ook: http://www.interpunctie.nl

Schrijver: Mw.N.Timmermans, 3 november 2006


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.3 met 3 stemmen 791Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)