Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

PASO DOBLE

De motie van kamerlid Fritsma van de Partij voor de Vrijheid om de benoeming van bewindslieden met een dubbele nationaliteit tegen te houden, heeft veel beroering gewekt. Natuurlijk valt de actie qua timing te kenmerken als een treiteractie tegen de beoogde PvdA-staatssecretarissen, de heer Aboutaleb en mevrouw Albayrak. Doordat er zo duidelijk twee personen bij betrokken (en getroffen) worden, dreigt de discussie te vertroebelen, een discussie die het voeren alleszins waard is: mogen bewindslieden van Nederland er een dubbele nationaliteit op nahouden?

Ik heb er een dubbel gevoel over. Op dit moment is er geen enkele belemmering, wettelijk of anderszins die zo’n benoeming in de weg staat. We hebben te maken met een primeur waarmee de wetgever kennelijk nog niet heeft gerekend. Alle reden dus om erover na te denken en regels hieromtrent wettelijk vast te leggen. Want helemaal los van de personen: er zijn wel degelijk grenzen. Ik denk niet dat er iemand is die een minister-president met een dubbele nationaliteit zou accepteren. Ook ministersposten op Buitenlandse Zaken, Justitie, Economische Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking lijken me niet geschikt voor mensen met een dubbele nationaliteit, wegens de representatieve functie die de bewindslieden hebben in het buitenland. En wat voor ministers geldt, zou evengoed voor de staatssecretarissen op die ministeries moeten gelden.

Het geeft geen pas om als reactie op de PvdV-motie in de o zo bekende sociaal-democratische kramp te schieten, zoals kamervoorzitter Verbeet heeft gedaan. Zij wilde geen motie over de dubbele nationaliteit van bewindslieden in behandeling nemen. Ze zou het, volgens eigen zeggen, opnemen voor de integriteit van kamerleden. Dat geldt dan alleen voor mevrouw Albayrak en niet voor de heer Aboutaleb, want die is, voor zover ik weet, geen lid van de Tweede Kamer.

Ik pleit ervoor het onderwerp niet uit de weg te gaan, maar met een filosofische bril tegemoet treden, alleen al omdat Nederland weer het buitenbeentje van de wereld is (kan iemand met een Nederlands paspoort in een ander land, welk land dan ook, tot de regering toetreden? Ik heb het niet onderzocht, maar ik denk van niet). Inmiddels toonde een opiniepeiling aan dat het onderwerp veel kiezers uit het midden bezighoudt. Wellicht dat de komende dans om de Statenzetels uitkomst biedt. Het is alleen spijtig en tekenend voor het politieke bedrijf dat er weer een verkiezingsuitslag overheen zal moet gaan, om sommige politici van hun zelfgedefinieerde ‘politieke correctheid’ af te helpen.

Schrijver: Luíz Indepels, 19 februari 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 14 stemmen 1.032Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Rudolf
Datum:
21 februari 2007
Email:
PVdV staat toch zogenaamd voor vrijheid?
Waarom gaat dat hier dan niet op?
Kortzichtig, terwijl we allen bewoners zijn van deze aardkloot en er geen grenzen zouden moeten bestaan...
De enige grens is het niet kunnen ontsnappen, nóg niet...


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)