Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Oren open voor de muziek van Vitezslava Kapralova

Wat het oor niet kent, dat hoort het ook maar liever niet, behalve als er eerst wordt verteld dat André Rieu en zijn muziekmoordende kongsi het zal spelen: dan gaan de sluizen van doodenge bereidwilligheid open. Maar een onbekende naam — die niet direct associaties met in noten verpakte sedativa en andere, aan soortgelijke verdovende middelen gerelateerde, affecten oproept — wordt veelal gemeden.
Toch willen we ondanks het eeuwenlang bekende gegeven van gepreoccupeerde afweer en afkeer, trachten uw aandacht te vestigen op een serie van, in dit geval vier, radioconcerten, die alle een half uur duren en, ook deze week, op een aantrekkelijk tijdstip, 's avonds tussen half acht en acht uur, via de Nederlandse zender Radio 4 zullen worden uitgezonden. Deze week betreft het Vitezslava Kapralova.
__________

In april 1940 verbleef de Tsjechische componiste Vitezslava Kapralova al een maand langer dan een jaar in Frankrijk, omdat ze niet terug wilde naar haar geboorteland. Ze trouwde er met de schrijver Jiri Mucha, en twee maanden later kwam er een einde aan haar jonge leven, dat verse huwelijk, en haar, zij het ietwat moeizame, loopbaan als componiste. Ze overleed, volgens zeggen, aan tuberculose. In dat korte leven heeft ze een toch aanzienlijk oeuvre nagelaten van veertig composities, waarvan er in de loop van deze week in totaal zestien zullen worden voorgesteld in het programma Componist van de week, een programma van Thea Derks, dat normaliter van maandag tot en met vrijdag tussen 19:30 uur en 20:00 uur via de Nederlandse zender Radio 4 door de Vara wordt uitgezonden. [1]
In de uitzending van maandag 11 juni worden de volgende stukken aan u voorgesteld:
1. Twee liederen, opus 4; gezongen door de sopraan Dana Buresova, aan de piano begeleid door Timothy Cheek.
2. Burlesque voor viool en piano; uitgevoerd door Josef Dolezal, viool en Jan Erml, piano.
Dit betreft opnamen, die de Tsjechische Radio Brno op 6 april 1955 heeft gemaakt.
3. Januari. De uitvoerenden zijn Dana Buresova, sopraan; Timothy Cheek, piano; Magda Caslavova, fluit; Petr Zdvihal en Jan Valta, viool; David Havelik, cello.
4. Twee delen uit het Strijkkwartet, opus 8: (2) Lento, en (3) Allegro con variazioni.
___________

[1] Een enkele keer wordt van deze structuur afgeweken, bij voorbeeld door een festival of vanwege een andere, actuele aanleiding. In dit geval wordt vrijdag geen werk van Viteslava Kapralova uitgezonden, omdat de zendtijd die avond is uitgetrokken voor de componist van de Dag: Hanno Eller, van wie een werk zal worden uitgevoerd, dat rechstreeks vanuit de Festivaltent op het Plein de ether zal worden ingestuurd.


Zie ook: http://www.bloggen.be/cultuursfinx/

Schrijver: Heinz Wallisch, 11 juni 2007


Geplaatst in de categorie: muziek

2.0 met 2 stemmen 422Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)