Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Beware of the dogs — Expositie in Groningen

Op vrijdag 15 juni wordt in Galerie Kunst in de Kop te Groningen een tentoonstelling geopend met schilderijen in acryl en metalliekverf van de Groninger kunstenaar Pim de Hart, met als titel Beware of the dogs.

Indien je, zoals ik, nogal associatief bent ingesteld, komen direct allerlei herinneringen boven. Ik ben geboren op enkele minuten loopafstad van de Galerie aan de Trompsingel waar de expositie een maandlang zal worden gehouden. Ruim veertig jaar geleden liep ik weer eens langs die plek en zag ik naast de loopplank van een aldaar gelegen schip de onvergetelijke woorden “Wakku fordont”, die geen enkele hond zou hebben begrepen, ware het niet dat het de plek was, die de harde schijf in het hoofd afzocht en onmiddellijk met het resultaat kwam aandragen. In een gedicht over bijtjes en bloemetjes, liefde en leugens, en ander fraais zou je er zeer waarschijnlijk als onsamenhangend geheel schouderophalend aan voorbij zijn gegaan.

De honden, die Pim de Hart in die galerie tot en met 15 juli exposeert, zijn nogal verschillend: enerzijds vinden we er een roze poedel, die zo bij een overmatig rijke olieweduwe in het smakeloze Yankenland zou passen om, aldaar samen met haar, bij de meest exlusieve juwelier van Beverley Hills, het allerprijzigste collier, bezaaid met uitzinnig fonkelende diamanten, als halsband voor Woefieblaf uit te zoeken, om spoorslags door te draven naar de dichtstbijzijnde, excentrieke psychiater voor een veelbelovende therapie die in een uitgekiend aantal sessies met de bijbehorende nota’s, zulke weelde leert te dragen.

In schril contrast daarmee presenteert Pim de Hart een Doberman van goeden huize, die direct laat zien wat hij in dat huis heeft: een goed gebit, een houding van tamelijk vervaarlijk-doch-nimmer-vervaard: noch voor een kleintje, noch voor uw grootje. Het ondanks die ietwat dreigende houding — althans op het eerste gezicht — kalmerend werkende bloemenbehang op de achtergrond, dat tevens zorgt voor verdere letterlijke in- en bijkleuring van het dier en daarmee tevens ondersteuning vormt voor het zwarte Batman-masker, met de uitstaande oren, die vliegbereidheid suggereren.
Die stripheld Batman zou wellicht hier en daar op de wereld nog eens willen en moeten ingrijpen, en in de vermomming van zo’n hond — of, beter nog als een eenheid die hier ter plekke wordt omgedoopt tot Doberbatman — enige handelingen kunnen verrichten, die in aansluiting op zijn heldendaden tot nu toe, zouden fungeren om, bij voorbeeld eerst eens het droomleven binnen te dringen van de Mengeles van ons heden, en daarmee niet alleen voor onrust kunnen zorgen bij die bizarre beesten welke zich mensen noemen, maar ook en vooral tegelijkertijd optreden ten gunste van alle dieren, die beestachtig worden behandeld.

En de, waarlijk opbeurende, gedachte dat enkele demonisch-dictatoriale presidenten of andersoortige, maar toch dito, regereringsleiders in het Witte Kremlin Nr. 10, bij voorbeeld, of in een ander peperduur onderkomen zich aardig zouden kunnen prikken aan Doberbatmans halsband, is ook iets om als blijvende koestering van deze expositie mee te nemen.

De tentoonstelling in Galerie Kunst in de Kop — de naam heeft te maken met de locatie: op de kop van de Groningse wijk Oosterpoort — is te bezichtigen op vrijdag, zaterdag en zondag, steeds tussen 13:00 uur en 17:00 uur; het adres is Trompsingel 21 te Groningen, en dat is direct aan de buitenzijde van het letterlijke stadscentrum.
Vanaf het Centraal Station is de loopfstand hooguit enkele minuten.

__________

Afbeelding: Doberbatman in vol ornaat.


Zie ook: http://www.bloggen.be/cultuursfinx/

Schrijver: Heinz Wallisch, 15 juni 2007


Geplaatst in de categorie: kunst

4.7 met 3 stemmen 401Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)