Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Muziek van de eenmalige Charles Ives deze week vijfmaal op BBC Radio 3

Unieke muziekmeester

De volstrekt eenmalige Amerikaanse componist Charles Ives (1874-1954) is gedurende deze week, van maandag 10 tot en met vrijdag 14 september, 'Composer of the Week' op BBC Radio 3. Iedere middag tussen 13:00 uur en 14:00 uur wordt er werk van hem uitgezonden. Dat is in totaal bijna vijf uur uit een aardig omvangrijk oeuvre dat vanaf zijn jonge jaren is ontstaan, en waarin we zowel tradities bewaard zien, alsook nieuwigheden aantreffen, zoals niemand ooit tevoren zelfs maar in een aanzet had uitgeprobeerd.

Vijfmaal een heel uur

BBC Radio 3 heeft op twee punten een pre ten opzichte van de Nederlandse tegenhanger 'Componist van de week', in principe eveneens vijf avonden achtereen uit te zenden, maar dan tussen 19:30 uur en 20:00 uur — deze week met de Franse uitermate romantische, doch in even sterke mate hooggekwalificeerde muziekmeester Gabriel Fauré (1845-1924) — en dan wordt de BBC-aflevering vanaf nu weer in de avonduren herhaald, deze week tussen 21:45 uur en 22:45 uur, met de uitstekende bedoeling zoveel mogelijk toehoorders een kans te geven kennis te nemen van de werken van de componist in kwestie.

Weliswaar vielen in beide programma's tijdens de zomermaanden afwijkingen te constateren en werden er bij ons vooral herhalingen van eerdere prgramma's uitgezonden, maar de uitzendingen werden niet stilgelegd, zoals dat met zoveel televisieprogramma's wel het geval is.
In Nederland werd het aantal afleveringen meer dan eens tot vier en zelfs tot drie afleveringen gereduceerd, en heeft BBC Radio 3 de herhalingen in de avonduren laten vallen, zolang men de meer dan zeventig BBC Prom-concerten vanuit de Albert Hall heeft uitgezonden.

Nieuwe reeks vanaf september

Die reeks promenadeconcerten is nu weer achter de rug, en ook het stuitende nationalisme wordt even niet zo erg gemanifesteerd als dat tijdens de 'Last Night of the Proms' helaas ieder jaar opnieuw tentoongespreid wordt — waarbij men zover gaat dat het weerzinwekkende vlagvertoon eveneens de prachtige toeschouwersruimte van die unieke zaal, met minimaal vijf duizend toehoorders per concert, vooral na de pauze van dat laatste Prom-concert in onaanvaardbare mate, want op prepuberaal-pijnlijke wijze, ontsiert. Extreem voos en abject, mede doordat nationalisme fungeert als de koorts die het symptoom is van een veel ernstiger defect.

Charles Ives in uitgebreide vorm

Over Charles Ives kan zoveel worden verteld, niet alleen omdat de man zulke uitzonderlijke muziek heeft gecomponeerd, maar tevens omdat hij van jongsaf aan zodanig zijn ogen en oren heeft open gehouden — iets wat hij van huis uit had meegekregen — dat hij dingen zag en hoorde, die anderen zijn ontgaan, en eveneens vanwege de door hem gekozen levensvorm.
In een reeks van drie artikelen heb ik op de website van Rond1900.nl — het elektronische cultuurtijdschrift van het fin de siècle 'All art is quite useless' — een overzicht van leven en werk van deze componist gegeven, en daarom verwijs ik voor saillante details over de man en zijn scheppingen naar deze bijdragen.

'Romantiek vol dissonanten — De muziek van Charles Ives':

http://rond1900.nl/?p=771#more-771 (afl. 1 — 31-08-07)

http://rond1900.nl/?p=773#more-773 (afl. 2 — 02-09-07)

http://rond1900.nl/?p=776#more-776 (afl. 3 — 04-09-07)


Zie ook: http://kulturtempel.blogger.de/

Schrijver: Heinz Wallisch, 10 september 2007


Geplaatst in de categorie: muziek

3.0 met 1 stemmen 369Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)