Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Identiteit

Prinses Máxima zei dat ze nog steeds niet weet wat ‘de’ Nederlandse identiteit precies inhoudt.
Volgens Máxima bestaat ‘de’ Nederlandse identiteit niet, net zo min als 'de’ Nederlander of 'de’ Argentijn.
Er is wel een Nederland-gevoel, maar dat is moeilijk te omschrijven.
Zei ze. ;-)

En toen ontbrandde een opgewonden discussie en ontstond er een ingezonden stukken tsunami. Hoort dát soms tot ‘de’ Nederlandse identiteit?

Wilders: “Goedbedoelde politieke prietpraat”. Niet alle Limburgers zijn zo lomp! Weet ik uit ervaring. :-)

Ik heb er Van Dale maar eens op nageslagen.

Identiteit: (~en) dat wat eigen is aan een persoon => eigenheid, individualiteit, kleur, personaliteit, persoonlijkheid

eigenheid: kenmerkende hoedanigheid
individualiteit: als individu te onderscheiden wezen
kleur: identiteit
personaliteit: persoonlijkheid
persoonlijkheid: 1. iem. met een zeer persoonlijk karakter; 2. iemands hoedanigheden, eigenschappen en karaktertrekken

Van Dale is zo verstandig om geen woordverklaring van ‘volksidentiteit’ te geven.

Begrippen zijn in woorden te vangen. Bij emoties ligt het wat moeilijker. Wat maakt een Fries tot Friese Nederlander, een Zeeuw tot Zeeuwse Nederlander, een Amsterdammer tot Amsterdamse Nederlander, een Rotterdammer tot Rotterdamse Nederlander…? En zo zou ik nog uuuuuren kunnen doorgaan.

Lubbers wist wél hoe ‘de’ Nederlandse identiteit eruit ziet: die is volgens hem initiatiefrijk, individualistisch, energiek, gierig. Heeft een gulle Nederlander nu niet de Nederlandse identiteit? Is het niet uitgerekend Nederland dat het grootste deel van zijn nationaal inkomen aan de derde wereld besteedt? Of is dat grootsprakerige kletskoek, behorend tot ‘de’ Nederlandse identiteit? :?

Er is wel een Nederland-gevoel, zei Maxima, maar dat is moeilijk te omschrijven. Zei ze. En daarna deed ze alinea’s lang een poging om tóch onder woorden te brengen wat in haar ogen het ideaalbeeld van ‘de’ Nederlandse identiteit is:

Dat betekent heel simpel: elkaar leren begrijpen omdat je samen een belang deelt. Denk aan een sportclub. Of een bedrijf. Of een school. Of een buurt. Het goede daarvan is dat de nadruk niet ligt op de zichtbare verschillen tussen mensen. Maar op het gezamenlijke doel. En op ieders persoonlijke kwaliteiten. Zo kunnen vooroordelen wegsmelten. Samen spelen. Samen studeren. Samen werken. Dat geeft jonge mensen met verschillende achtergronden een gezamenlijk perspectief. Dat is enorm belangrijk in een wereld van open grenzen.

Voor ons huis staat een paddestoel. Zo’n echte Hollandse ANWB-paddestoel. Die paddestoel geeft de coördinaten van mijn leven.
Buenos Aires.
New York.
Brussel.
Den Haag.
Wassenaar.

Ze staan er allemaal op. Met de juiste richting en de afstand in kilometers. Elke keer als ik weg ga of thuiskom, kom ik erlangs. Al die plaatsen en de mensen die erbij horen, maken deel uit van mijn leven. Ze horen bij mijn identiteit als Nederlandse. Ze zijn me dierbaar.

We vervallen gemakkelijk in zwart-wit denken. Maar daarmee doen we onszelf en anderen te kort. Mensen hebben altijd méér dimensies. Mensen veranderen ook. Dat is wat mensen zo bijzonder maakt: het vermogen zich te ontwikkelen. Het is niet ‘of - of’. Maar ‘en - en’. Dat maakt de discussie over identiteit niet gemakkelijker. Maar wel veel interessanter.

Zei Maxima.

Maar altijd zullen in Nederland slecht begrijpende lezers te vinden zijn naast spijkers-op-laag-water-zoekers, mierenneukers, pissebedden, angsthazen en niet zo bijster intelligenten, die iedere gelegenheid enthousiast aangrijpen om een ander mis te verstaan en met hun miezerige kulargumenten een zogenaamd rationele ‘discussie’ te starten.
(Hopelijk verstaan Wilders en consorten deze praat. Maar ik vrees ‘met groten vrezen’.) ;-)

Pfffffffffffffff!

Schrijver: Fonsaad, 8 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.4 met 14 stemmen 1.039Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Giovanniek
Datum:
9 oktober 2007
Email:
giovanniekhotmail.com
Al die reacties onthullen vooral een enorme angst voor de leegte. Je identificeert je met iets of met iemand omdat er een leegte opgevuld moet worden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)