Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

hemelwater in de wijk

'Hemelwaterinfiltratiegebied' stond er op een bord aan de ingang van een nieuwbouwwijk in Linne.

Zo'n bord waar normaal op staat 'spelende kinderen' u weet wel. Erboven een plaatje van een wolkje waar druppels uitvielen, een huisje en naast het huisje een stuk grond met een kuil erin.
Dat zo'n moeilijk woord zo eenvoudig te tekenen is. Een rebus die wel heel moeilijk op te lossen zou zijn. Al wandelend hield het me bezig. Allereerst begon ik mijn tanende geheugen een handje te helpen door het woord een keer of tien in mezelf mompelend te herhalen. Tegelijkertijd drongen zich vragen op: waarom zo'n bord en waarom aan het begin van een nieuwbouwwijk?

In beginsel is, behalve als de ondergrond uit rotsen bestaat, de gehele aarde een hemelwaterinfiltratiegebied. Althans in de betekenis die ik mezelf ondertussen als waarheid had toegeëigend: gewoon een plaats waar regen de grond insijpelt.

Waarom dan zo ingewikkeld? De gemeente of het waterschap of welke instantie zich verder ook met de afwikkeling van regentransport bezig houdt, had als er kennelijk geld teveel was op zo'n bord toch ook gewoon kunnen zetten: "Attentie! Hier valt regen".
Al peinzend kwam ik op een wat verder gezochte mogelijkheid. Hier in Limburg gaan steeds minder mensen naar de kerk. Ze missen dan ook de zegening met het wijwater die ze vroeger dagelijks kregen door met hun vingers bij de ingang van de kerk hun vingers te bevochtigen met het water uit het wijwatervat en dat in de vorm van een kruis over hun gezicht te sprenkelen.
Zou de bisschop voortaan het wijwater, het hemelwater, bij de mensen in de wijk laten bezorgen en de mensen er door middel van dat bord op attenderen?

Of is het gewoon doodordinair bedoeld om wildplassen te voorkomen? Ik ben er nog niet achter, maar het mooie woord staat me nu wel in het geheugen gegrift.

Schrijver: Gerard Wassekwam, 12 februari 2008


Geplaatst in de categorie: landschap

3.4 met 5 stemmen 1.020Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)