Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het zwarte schaapje

Er was eens een schaap dat in één worp twee lammetjes kreeg. Eentje was zo wit als sneeuw en het andere zo zwart als roet. Beide lammetjes zagen er heel schattig uit en konden heel goed met elkaar opschieten.

Toen zij wat groter werden mochten zij met hun mama mee de grote weide in. Daar konden zij heerlijk rondhuppelen en met de vele andere lammetjes spelen.
Op zekere dag merkte het witte lammetje dat haar broertje niet meer zo vrolijk meerende, maar stilletjes in een hoekje stond. Zij huppelde op hem af en deed gek, om hem mee te lokken naar de anderen.
Laat maar!, zei het zwarte lammetje verdrietig. De anderen mogen mij niet. Zij pesten mij altijd omdat ik het enige zwarte lammetje ben in de wei. Ik mag nooit meespelen en ze roepen nare woorden naar mij, zoals “poetslap” en “lelijkerd”!

Het zwarte lammetje weende en zijn zusje moest er ook een beetje van huilen, toen zij dit hoorde. Zij droogden elkaars tranen en het witte lammetje troostte haar broertje.
Stil maar, lieverd!, zei ze, ik houd wél van jou. Wacht maar, tot ze jou nog eens pesten! Dan zal ik ze eens flink de waarheid zeggen!

De volgende dag hoorde het witte lammetje al van ver dat er iets misging in de weide. Ze rende snel naderbij. Alle lammetjes stonden in een kring, rondom het zwarte lammetje vervelend te doen.
Wat is hier aan de hand?, vroeg het witte lammetje dreigend.
Wij moeten geen zwart lammetje in onze weide!, treiterde het grootste lammetje. In deze weide mogen alleen maar witte lammetjes spelen! Hij daar is maar een zwart schaap, dus hij moet eruit!
Bé-bé! Zo is het maar net! Hij moet eruit!, riepen alle anderen in koor. Het arme zwarte lammetje wist niet meer hoe hij het had en trilde op zijn pootjes van angst.

Houd onmiddellijk op met dat pesten!, riep het witte lammetje kwaad. Mijn broertje is juist heel mooi! Jullie zijn gewoon jaloers, omdat jullie zelf niet zo’n mooie krulletjes hebben als hij! Hij is héél zeldzaam en waardevol, doordat hij de enige met zo’n kleur is! Mijn mama houdt evenveel van hem als van haar andere lammetjes, zegt zij! En jij daar, pestkop!, riep het witte lammetje dapper tegen het grootste lammetje, moest je doodschamen omdat je zo rot doet tegen mijn broertje! Mijn mama zegt altijd, dat wij allemaal broertjes en zusjes van elkaar zijn!
Wie anderen pest is een vervelend nest!

Toen zij dát hoorden schoten alle andere lammetjes in de lach en toen droop de ruziemaker af.
Van toen af aan speelden alle lammetjes weer vredig samen in de wei.

Schrijver: Laurine Vandepitte, 17 februari 2008


Geplaatst in de categorie: pesten

1.2 met 13 stemmen 2.338Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)