Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

DRUMSTEL

In de loop der jaren ben ik -hoop ik- iets wijzer geworden, maar toen ik jonger was, haalde ik de ene domme stunt na de andere uit. Nu ja, domme stunt…ik zal het maar jeugdige onbezonnenheid noemen. Waarom zo slecht over mijzelf denken en mijzelf in een kwaad daglicht stellen?
‘Praat niet te slecht over jezelf, dat doen anderen wel’, luidt een oude volkswijsheid.

In ieder geval: ik was een jaar of negentien toen ik op het idee kwam om een elektronisch orgel te kopen, hoewel ik geen noot kon spelen en mijn hele leven nog nooit een orgel had aangeraakt. Samen met een broer die een auto had toog ik naar een muziekwinkel. Het was geen grote winkel en er stonden maar twee orgels. Er stond echter ook een drumstel en toen ik dat zag, zei ik tegen mijn broer: ‘Hotverdomme, dit is nog veel mooier dan een orgel’.
Toen heb ik dat drumstel maar gekocht. We waren thuis met negen kinderen en we hadden geen groot huis, dus het is verbazingwekkend dat mijn ouders er nooit wat van gezegd hebben toen ik met dat drumstel aan kwam zetten. Minder zachtaardige ouders dan de mijne zouden waarschijnlijk ontploft zijn van woede. Ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat we helemaal geen ruimte in huis hadden voor zo’n partij trommels en bekkens.
Bovendien woonden wij in een gewoon rijtjeshuis, dus de buren zouden ook wel niet blij zijn met het oorverdovend kabaal, dat zo’n drumstel maakt. Ik heb het ding eerst maar even in de tuin gezet en uitgeprobeerd. Het was inderdaad wel even leuk om eens flink op die trommels en bekkens te beuken, maar toen een kennis zei: ‘Het is geen gezicht hoe jij achter dat drumstel zit’, was voor mij de meeste lol er eigenlijk al af.

Een alleenwonende vriend was wel bereid om het drumstel bij hem op zolder te zetten. Daar ging ik dan af en toe heen om er op te oefenen, maar om de haverklap kwam er een woedende buurman aan de deur te vloeken en te schelden. Daar had ik al gauw schoon genoeg van.

Een andere broer van mij heeft het drumstel daarna overgenomen. Hij heeft een oefenruimte gezocht en heeft serieus les genomen. Vervolgens is hij wel meer dan twintig jaar in zijn vrije tijd drummer geweest in een dansorkestje. Zodoende was mijn onbezonnen stunt toch nog ergens goed voor geweest. Op soortgelijke wijze is het gegaan met de gitaar, die ik ook een blauwe maandag gespeeld heb. Die is destijds door mijn jongste broer overgenomen en hij is gitaarleraar geworden en hij speelt tevens al jaren in een dansorkest.

Zo zie je maar weer dat onbesuisde en impulsieve acties soms toch nog goed uitpakken.

Schrijver: Outsider, 10 mei 2008


Geplaatst in de categorie: muziek

2.3 met 3 stemmen 313Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)