Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

IEDER ZINGT ZIJN EIGEN LIED

Als alleen de beste zangvogels zouden zingen, dan zou het erg stil zijn in het bos.

Dit las ik ergens en ik vind het wel een mooi citaat. Want ik heb zo vaak gedacht: waarom zou ik schrijven of muziek maken of wat ook maar doen? Anderen kunnen het immers veel beter.

Maar bij nader inzien is dit toch een heel foute gedachte. Want ik zal nooit zo goed kunnen schrijven als Gerard Reve of Herman Brusselmans of Louis Couperus of Arnon Grunberg of Simon Carmiggelt, om maar eens een paar favorieten te noemen.

Maar aan de andere kant is het wel zo dat ieder mens uniek is en dat ieder dus ook iets kan bijdragen aan de wereld wat alleen hij of zij kan en niemand anders. Ieder heeft zijn eigen gevoelens, gedachten en ervaringen die een ander niet heeft. Dat wil dus zeggen, dat ik evengoed wel iets kan schrijven dat de moeite waard is. Ik bedoel dat je niet de beste hoeft te zijn om toch iets te maken waar anderen iets aan hebben. Om een voorbeeld te noemen: Frank Sinatra of Elvis Presley zingen beter dan Frans Bauer, maar evengoed zijn er genoeg mensen die helemaal weg zijn van Frans Bauer.

Het zijn trouwens ook lang niet altijd de besten die de meeste waardering krijgen. Bach of Mozart zijn waarschijnlijk zo ongeveer de grootste componisten aller tijden, maar de meeste mensen horen liever wat lichtere muziek. Eenvoudige deuntjes zijn veel populairder. Tijdschriften en streekromans worden ook veel meer gelezen dan zogenaamde literatuur. Het merendeel van de mensen denkt immers over de grote schrijvers: het zal allemaal wel mooi en goed zijn, wat ze schrijven, als ik het maar niet hoef te lezen.

Ik heb lange tijd gedacht: ik houd maar op met schrijven, het is toch allemaal niet veel soeps. Maar zoals gezegd: dit is een helemaal foute gedachte. Want wie zo denkt, hoeft eigenlijk zowat nergens meer aan te beginnen. Als ieder die piano speelt net zo goed als Wibi Soerjadi zou willen spelen, dan zouden negen van de tien pianisten wel kunnen ophouden.

Ik denk daarom dat het toch maar beter is om de pen niet aan de wilgen te hangen. En ik hoop af en toe nog eens een deuntje te zingen waarvan de mensen zeggen: het is niet de beste zangvogel, maar evengoed klinkt het wel aardig.


Zie ook: http://outsider.web-log.nl/

Schrijver: Outsider, 14 juni 2008


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.8 met 5 stemmen 424Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)