Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Michael van der Vlis is in de war

Een rasechte Amsterdammer en trots op zijn stad. Dat is Michael van der Vlis. Van oorsprong komt hij uit de Pijp, maar zijn bijnaam is niet “Pijporgel,” maar “Drankorgel.” Grappig. Een bijna-bejaarde die bepaald niet stil zit. Waarom zou hij ook? Die geraniums kunnen altijd nog, over een paar jaar. Als hij echt helemaal in de war is. Bovendien heeft hij ook nog best iets te bieden als oud-wethouder die onder andere vervoer en verkeer in zijn portefeuille had.

Daarom is hij de voorzitter van ROVER. Hij heeft verstand van vervoer. Deze vereniging die opkomt voor de belangen van reizigers houdt zich bezig met het zo comfortabel mogelijk reizen. Daar komt veel bij kijken. Gemak, betaalbaarheid, op tijd op de juiste plaats zijn en nog heel veel aspecten waardoor het leven van de reiziger gemakkelijker kan worden. Mooi werk.

En de ROVER-hoofdman heeft nog een heleboel ROVER-tjes onder zich met wie hij het werk bespreekt. Over het algemeen liefdadigheidwerk dus. O ja? Stel je nou voor, dat Michael van der Vlis mocht kiezen wie er mee zouden mogen reizen in treinen en bussen. Dan zou het een lege bedoening zijn. Want Michael heeft een column geschreven waar ik, als christen die vaak gebruik maakt van het OV, wel aanstoot aan neem. De column heet: Hoezo integratie? En is te lezen op de site van de Amsterdamse Bestuurskring van de PvdA. Hij schrijft daar o.a.:

“In de ogen van Balkenende moet ik vast op integratiecursus. Ik rijd door rood licht, ik vind het christendom net zo achterlijk als de islam, (…), ik heb de pest aan gelovigen (van welke soort ook), ik ben … Nou ja, enz.” En verder in deze column schrijft hij:
“Ik ben erg voor waarden en normen. Maar dan in Amsterdam wel graag Amsterdamse waarden en normen. En die zijn niet ingewikkeld: iedereen is een beetje aardig voor elkaar en laat elkaar de ruimte, 'raar' mag ook als je er niet teveel last mee veroorzaakt, een beetje last mag ook nog en daarover kunnen schelden hoort erbij, als je het te dol maakt kun je een beuk krijgen. Helemaal niet ingewikkeld en wel het resultaat van de in honderden jaren opgebouwde tolerante cultuur van deze stad, de topkwaliteit van Amsterdam. Daar blijven die gereformeerden met hun handen van af.”

Natuurlijk ga ik niet de hele column citeren, maar ik vind hem dom, smakeloos en een mislukte vorm van humor.
Ik zou Michael willen verzoeken om volledig en ondubbelzinnig afstand van deze column te nemen en zijn diepe excuses aan te bieden. En als hij dit onvoldoende doet, dan vind ik dat hij uit zijn voorzitterschap moet worden ontheven. Normaal gesproken zou ik zo’n column lezen en denken dat er sprake is van satire, maar onze Michael van der Fles heeft zelf al laten blijken dat satire nou niet bepaald in zijn woordenboek staat. Jammer, je vindt het ergens tussen ‘sake’ en ‘Schotse whiskey’, Michael!

Nee, humor heeft Michael niet. Hoewel? Als hij een borrel op heeft misschien? Dat is dan meteen weer het goede nieuws. Want Michael heeft altijd een borrel op! Dus altijd lachen met die man. Toch ziet hij het niet allemaal even helder meer. Dat kan door de leeftijd komen, maar ik wijt het toch maar aan al die borreltjes van de afgelopen jaren. Hij is een beetje in de war.
Want: hij schrijft zelf behoorlijk scherpe columns, maar ontslaat zijn woordvoerder op het moment dat deze onder een pseudoniem een satirische column schrijft. Want dat is “schadelijk voor de vereniging”.

Dat Michael in de war is blijkt trouwens ook wel uit het feit, dat hijzélf het pseudoniem van zijn woordvoerder heeft onthuld op het internet! Bovendien schrijft hij in zijn eigen column dat ‘een beetje schelden mag’, maar dat recht is blijkbaar alleen onze Michael voorbehouden!

Michael van der Vlis spreekt zichzelf op allerlei fronten tegen. Zo is hij mede-initiatiefnemer van de site www.tegenhaatzaaien.nl .
Deze site is gestoeld op basis van artikel 1 van de Nederlandse grondwet: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan. Behalve in de columns van Michael van der Vlis. Dan mag je praten over achterlijke christenen en kutmarokkanen. Trouwens, dat hele tegenhaatzaaien-gedoe bleek een fiasco.

De ChristenUnie vermeldt op haar site vol trots de uitspraak van Michael van der Fles dat deze partij het beste voor het openbaar vervoer is. Maar hebben ze Michaels opmerkingen over christenen dan wel eens gezien? Zou de liefde dan nog steeds zo innig zijn? En zouden die gereformeerden volgens Michael trouwens niet gewoon van het openbaar vervoer moeten afblijven? Want hij vindt toch ook dat ze met hun handen van de Amsterdamse cultuur af moeten blijven?

Ja, Michael van der Fles is duidelijk heel erg in de war. En op z’n retour. Jammer, dat de retourtjes nou juist dreigen te worden afgeschaft. Dan maar een enkele reis. Richting bejaardenhuis, waar hij tevreden achter zijn geraniums mag gaan zitten. Ja Michael, mét je borreltje, rustig maar.

Schrijver: DreamOn, 26 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.1 met 17 stemmen 1.200Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)