Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Elitezorg!

De Tweede Kamer staat op zijn achterste benen. Het Kennemer Gasthuis te Haarlem laat patiënten meer betalen voor een voorrangsbehandeling. Tweedeling! Bevoordeling van rijken, zegt de Kamer. Het is een logisch gevolg van de marktwerking in de zorg, verweert het ziekenhuis zich.

Al vanaf de jaren 80 in de vorige eeuw is de politiek voor de marktwerking in de zorg. Verpleeghuizen en ziekenhuizen werden gebudgetteerd. Eigen bijdragen en no claims ingevoerd. De zorgwetgeving werd geliberaliseerd. Ziekenfondsen werden afgeschaft. De kraam- en thuiszorg geprivatiseerd. Overbodige en luxe handelingen, dure medicijnen moesten uit het pakket. Mensen die door eigen schuld ziek werden – bijvoorbeeld rokers die longkanker krijgen – moesten maar meer betalen. Alles onder het motto: de patiënt moet voelen in zijn portemonnee wat de gevolgen zijn van ‘overconsumptie’ in de zorg.

De eerste haarscheurtjes waren al in de jaren 1990 merkbaar. Chronisch zieke patiënten klaagden steen en been. Zij kregen te maken met steeds hoger wordende ziektekosten en apothekerskosten. Zij konden er toch ook niks aan doen dat zij met een defecte nier werden geboren? Nee, natuurlijk niet, hun klachten waren volkomen terecht. Dus moest er weer in het systeem worden ingegrepen. Ditmaal om correcties op de marktwerking toe te passen.

Inmiddels scheuren de barstjes in het bastion van de marktwerking uit tot kloven. De invloed van het neoliberale denken uit het laatste kwart van de vorige eeuw is uitgewerkt. De publieke diensten moesten zonodig worden geprivatiseerd. Nou, we hebben het geweten. De dienstverlening in vervoer, communicatie, energievoorziening, onderwijs en zorg is er niet beter op geworden.

Nu dan stelt de Kamer kritische vragen over een Haarlems ziekenhuis dat uitvoert wat de politiek zelf al decennia wil: marktwerking. Het is prima dat het parlement af wil van fout beleid dat het zelf lang steunde. Het moet dan wel consequent zijn en ook een paar andere kritische vragen stellen.

Hoe zit het met de voorkeursbehandeling in de zorg die bijvoorbeeld de leden van het Koninklijk Huis krijgen? Prinses Maxima hoeft nog maar niet een kuchje te laten of er staat een medisch team met de beste artsen voor haar klaar. Als ze na succesvolle behandeling het ziekenhuis verlaat, staat het voltallig team haar uit te zwaaien.

En dan onze Sporthelden. Als de knie van een topvoetballer moet worden geopereerd gaat dat natuurlijk voor! Anderen moeten maar even wachten als Oranjes, Sporthelden of andere BN-ers het parkeerterrein van het ziekenhuis oprijden.

Dus dames en heren van de Tweede Kamer, stel over dat soort elite zorg ook eens een kritisch vraagje!


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 14 november 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 13 stemmen 671Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
jorrit
Datum:
17 november 2008
Email:
jorrit3hotmail.com
sorry hetzelfde thema.. ik had m bij columns ingedeeld maar de redactie deed anders... sterk blog ook al ben ik het niet met alles eens

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)