Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Relatie(s); klimaatvluchtelingen (deel 2 en slot)

'k Beleef er plezier aan. 't Is af en toe een uitlaatklep. Bovendien een mooi podium voor kunst, cultuur en andere onderwerpen die mij onder ogen komen en inspireren. Zo moet er écht een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict komen. Daarnaast vind ik dat zogenoemde klokkenluiders een standbeeld verdienen en bovendien ben ik van mening dat langzaam maar zeker zowel natuur als (internationale) cultuur een betere plaats op de eveneens internationale agenda verdienen.

Uiteraard worden we ons met z'n allen meer-en-meer bewust van de grillen van de natuur, maar realiseren ons tegelijkertijd niet of maar half dat we daar zelf voor het grootste deel verantwoordelijk voor zijn.
In Volkskrant magazine van 8 november 2008 staat/stond wat dit betreft een prachtige reportage van Dana Lixenberg met de veelzeggende titel Land in zee; met pakkende, prachtige foto's geeft zij zicht op bewoners, huizen en landschappen van het dorp Shismaref in het uitgestrekte Alaska dat dreigt te verdwijnen. Ruim zeshonderd inwoners op een eiland dicht bij de poolcirkel, moeten vluchten als gevolg van het veranderende klimaat. Smeltende permafrost, de voorheen altijd bevroren grond die zich op ca. 1/5 van het gehele aardoppervlak onder de oppervlaktelaag bevindt, en alle daaraan verwante (klimaat)problemen hebben pernicieuze ofwel verderfelijke gevolgen. Die, en dat weten we, voor een belangrijk deel al zichtbaar zijn.

Natuurlijk; er wordt aan een kentering gewerkt, maar is het tij nog te keren of is het te laat? Dat laatste wil ik niet geloven, hoewel de feiten in meer of mindere mate het tegenovergestelde beweren.

De waarheid spreekt voor zich....

Leven en laten leven...

Het eerste doen wij, terwijl we, in het bijzonder de Verenigde Staten van Amerika en Europa, er met de pet naar gooien als het om 'laten leven' gaat.

Keer het tij;....

..., want als wij het tij niet keren, overspoelt het tij ons. Is dit laatste het geval, dan kunnen wij er (vrij) zeker van zijn dat het woord REDDELOOS onherstelbaar van toepassing zal zijn.

Schrijver: Annejan Kuperus, 27 november 2008


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 10 stemmen 982Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
24 december 2008
Of het tij nog te keren is? Laat ons hopen, Annejan, dat degenen die verantwoordelijk zijn voor zoveel teloorgang zich eindelijk bezinnen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)