Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tantaluskwelling*

Daar waar het groen ziet van de weilanden, met sloten als afscheiding. Van wuivend riet voorzien. Ergens in het hoge Noorden. Daar waar golven van de Wadden tegen de dijk beuken. Zomers de schapen op deze dijk die waterkering begrazen en de pompeblêden, het blad van de waterlelie, die voor een deel het wateropppervlak bedekken, ergens daar woonde ooit een ruwe, rauwe radicaal.

Wreed was hij. Ongekookt, maar bovenal rigoreus. Met de klemtoon op de laatste lettergreep, daar hij enorm groot was, voorzien van een flink postuur met barbaarse biceps. Hij had overigens zijn hart op de goede plaats zitten; voor mensen die uit dezelfde regio afkomstig waren als hij. In dit geval de provincie Fryslân. Kwamen zij van elders dan hadden zij een probleem;

- Bûter, brea en griene tsiis, wa dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries

Ofwel:

- Boter, brood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen oprechte Fries....

...dus ongeveinsde dwaas. Overigens zonder te willen twijfelen aan de oprechtheid van dwazen.

Deze ruwe kerel, Grutte Pier, was afkomstig uit Sexbierum dat is gesitueerd ten noordoosten van Harlingen en ten noordwesten van Franeker. Gezamenlijk vormen zij een driehoek, waarvan Sexbierum de bovenliggende punt vormt. Hij was van mening dat je deze zin van goedbelegde boterhammen in gaaf, bekwaam en beter Frysk moest kunnen uitspreken.

Was je alles behalve capabel om dit te kunnen realiseren en sprak daarnaast ook jouw gezicht niet aan, dan was je zeker van de dood; het zwaard van deze rauwelaar sprak wat dit betreft boekdelen; deze zwaardvechter had vaak een rode degen en niet vanwege onderdompeling in rode wijn...

Rood, als kleur van de liefde. Echter niet voor de niet-Friese medemens. Een te klein hart op de goede plaats, hebben naar mijn mening mensen die via een koker de wereld aanschouwen; 'Goed. Je bent hier, maar kom niet dichterbij'.

Mijn visie was, is en blíjft ongekokerd. Dit vanwege het feit dat mijn visie in een breder perspectief wordt geplaatst. Kokerloos! Dit breder zicht doet mij altijd weer inzien dat het zinloos is deze allesbepalende leugen te bestrijden: de Waarheid, het verhaal zonder de leugen, is het verhaal van de niet-beïnvloedbare auteur.

Wij, de eerder aangehaalde, niet-influenceerbare schrijver en zijn ex-werkgever(DFZ), hebben rond de Millenniumwissel in een enorme clinch gelegen. Onze wegen zijn gescheiden en ondergetekende heeft na een aantal jaren van bezinning het roer volledig omgegooid: hij is met deze site als podium, gaan dichten en schrijven. Niet uit frustratie, maar uit liefde. Niet voor die Zorgverzekeraar uit het noorden, maar voor slechts onze mooie taal die net als veel, prima kon en kan dienen als uitlaatklep.

Rancune is zinloos, maar inspireert:


RESSENTIMENT

De tantaluskwelling voorbij. Echter:


WROK werd gekoesterd
Onaangenaam. Mooie boosheid

De schoonheid van woorden
Daarin verborgen haat
Met ogen die richtten
Zware beproeving daar
't Enthousiasme. 't Is over

Pas de deux VOORBIJ


Recent las ik een citaat van één van Nederlands beste schrijvers: je moet niet beschrijven wat er in je leven gebeurt, je moet iets schrijven dat de boel erbovenuit tilt.

Heerlijk!

----------------------------------------------------------------
* kwelling waarbij men het begeerde in de onmiddellijke nabijheid ziet en het toch niet kan verkrijgen.

Schrijver: Annejan Kuperus, 2 dec. 2008


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4,0 met 10 stemmen 810Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
2 dec. 2008
"maar voor slechts onze mooie taal die net als veel, prima kon en kan dienen als uitlaatklep."
Het wordt me warm om het hart wanneer ik de Friese taal hoor of lees, dit gezegd zijnde van een Vlaminge; een echte Flamine...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)