Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Levenskunst

(de Gleuf; deel III en slot)

Crapuul is het. Gespuis van de bovenste plank. Hoe hoger zij klimmen, hoe lager zij vallen. En harder; hard, harder, hardst. Mijn werk op nederlands- en gedichten.nl is gelardeerd met odium. Haat van de ruïne die ik ben geweest. Niet dat mensen uit mijn dagelijkse leven mij zo hebben ervaren, misschien zelfs integendeel. Voor mijzelf was het verschrikkelijk. Gruwelijk, daar de waarheid een loopje heeft genomen met mijn ervaring. Mijn leven heeft gedwongen 17 jaar in de steigers gestaan; elke keer vertelde ik mensen hoe ik het zou doen, wat ik er gedwongen of ongedwongen voor zou (moeten) laten en wat het uiteindelijke resultaat zou (moeten)(kunnen) zijn.

Toegegeven; mijn neus heb ik meerdere malen gestoten. Dit deert mij echter niet; 'k weet waardoor, daardoor waarom en daarom was het niet langer pijnlijk. 'k Heb voor de poort van de hel gestaan. Met de intentie de duivel te doden. 'k Ga met verstandige mensen om. Deze ben ik dank verschuldigd.

't RUIMTESCHIP

Al van jongs af mijn equivalent van GOD, zal deze mensen daarvoor belonen.

HEINTJEPIK daarentegen zorgt voor 't crapuul, 't gespuis en dat doet mij goed.

't Is tegelijkertijd een leerschool geweest. 'k Heb mij met mijn lot verzoend. Al is het maar bij vlagen, al lukt het maar bij een paar aspecten. 'k Heb mij verzoend met onomkeerbare gevolgen van twee verwoestende, splijtende scenario's: 't verlies van mijn geliefde en 't verlies van mijn baan. Beide bleken vervangbaar, al is dit voor geliefde niet het juiste woord. Zij wás en ís allang fysiek niet meer aanwezig, maar huist in mijn hart. Net als veel anderen verblijft zij hier. De één voor een tijdje. Zij voor eeuwig. Dankzij haar gejaagd allegro; snel, levendig en vrolijk beweegt zij door het leven. Niet uitbundig, maar wel zeker. Overtuigd van haar besluit. Haar keuze.

HAAR OGEN SPRAKEN
ZEKERHEID

HAAR MOND
OP EEN GEGEVEN
MOMENT

ZEI NIETS...

....MEER

OVERTUIG(EN)D

Stef Bos, die wij vrijwel zeker allemaal kennen, is een woordkunstenaar pur sang;

WE ZOEKEN
IN DE TOEKOMST
NAAR EEN BEGIN
DAT WE ZIJN VERLOREN
IN HET VERLEDEN*

De afgelopen 15 tot bíjna 20 jaar zocht ik in de toekomst naar een begin dat mij in het verleden is afgenomen.


MAGNIFICENT; magnificent / magnificent / I was born / I was born to be with you...(*1)

To magnify = verheerlijken

GEWELDIG

Fantastisch; de daad bij het woord. Het bewijs leest u op dit moment. 's Nachts straalt het firmament en pluk ik een ster van de hemel. Deze gaat retour. Nog dezelfde nacht. Terwijl die ster rijst, besef ik mij dat het leven meer dan de moeite waard is om te leven. Terug naar een (vroeg) verleden is godsonmogelijk. In gedachten, met foto's en/of verhalen.

Fysiek ben je aan het heden en de toekomst overgeleverd. 't Verleden straalde. De toekomst echter glimlacht keer op keer. Terwijl ik weer een ster retourneer.......!

*Uit : JA! van Stef Bos. Uitgegeven door Lannoo

(*1): NO LINE ON THE HORIZON van U2; track no. 2

Schrijver: Annejan Kuperus, 13 april 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.0 met 3 stemmen 251Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)