Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

JAMAICA INN

Op de grens, halverwege de jaren '80 van de vorige eeuw, volgde ik een opleiding op een school die inmiddels ter ziele is gegaan. In een vat met louter positieve herinneringen, al heb ik daar een jaar moeten overdoen, zijn er twee zaken die er gunstiger uitspringen. Los van klas, leraren/leraressen en lokatie: het vak Recht en het vak Engels. Recht vanwege de lerares op wie ik écht verliefd dacht te zijn en Engels door dat prachtige, literaire proza. En dan in dit geval de verfilming daarvan.

Hitchcock, je moet het zien in de tijd, heeft het verhaal van Jamaica Inn een voor die tijd indrukwekkend gezicht gegeven. Jamaica Inn is een historische thriller die speelt in het Engeland van rond 1800. Al snel maken we kennis met Mary die haar beide ouders heeft verloren. Ze vertrekt naar Cornwall; een streek die is gelegen in het zuidwesten van Groot-Brittannië.

In een dorp aan de rotsachtige kust van dit gebied, staat een café met de prachtige naam Jamaica Inn. Een kroeg die is genoemd naar het Midden-Amerikaanse eiland in de Caribische Zee ten zuidoosten van Cuba en en ten zuidwesten van Haïti. Deze herberg wordt door Mary's oom en tante gerund. Opvallend is dat aan deze zeekust veel schepen schipbreuk lijden.

(De Hitchcock-collectie die ik heb gekocht, bestaat uit 3 DVD's met op elke 3 films. Achterop de verpakking staat van elke film een samenvatting; jammer dat hierop opvallend veel schepen schipbreuk 'leiden').

Vervolgens worden ze door een bende geplunderd. Dat de Jamaica Inn middelpunt is van deze criminele activiteiten wordt Mary al snel duidelijk wanneer zij iemand redt uit de moordlustige handen van de bende. Maar wie is de grote man achter deze bende? 'k Kan en moet zeggen dat ik, ondanks de gedateerdheid, van Jamaica Inn heb genoten. Voor ruim een uur was ik via mijn schoolperiode in de jaren '80 terug in het Engeland van rond 1800. Landschappen als deze, waarin het verhaal van Jamaica Inn zich afspeelt, hebben toch een zekere aantrekkingskracht op mij.

Het Kanaaleiland Guernsey heeft een soortgelijke rotsachtige kust waar het verhaal van Jamaica Inn zich ook had kunnen afspelen. Overigens vermoed ik dat de Cornwall-coast aanmerkelijk ruiger is. Hierna volgen enkele citaten uit mijn reis-fotoverslag naar Guernsey; misschien ben jij of bent u ooit in Cornwall geweest en kunt u de door mij geschreven citaten bevestigen. 'k Ben benieuwd:

-Via het Cliffpath, in lekker zonnig weer, naar de (Fermain)bay geweest. Steile wanden met heerlijk geurende en mooi kleurende bloemen en planten.
-Aantrekkelijke rotspartijen en heerlijk schoon, helder en blauw, echt verfrissend koud water.

Zonder mij overigens te realiseren dat er natuurlijk veel meer van soortgelijke oorden op onze globe aanwezig zijn.

Afsluiten ga ik met de al eerder gestelde vraag: maar wie is de grote man achter de bende? Bandieten heb je in allerlei soorten en maten. Voor boeven en schurken is zelfs het meeste niet voldoende. Naar aanleiding van deze constatering kan en moet je wel vaststellen dat er altijd gespuis zal zijn dat nooit grenzen heeft geleerd, ze daardoor niet kent en als gevolg daarvan demarcatielijnen altijd zal passeren, negeren en ontkennen....

Schrijver: Annejan Kuperus, 29 april 2009


Geplaatst in de categorie: landschap

2.4 met 5 stemmen 3.773



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)