Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het Platenpaleis

Al jaren bezoek ik cultuur-gerelateerde evenementen; gebeurtenissen die in meer of mindere mate met mijn - heel subjectief (hiervan ben ik mij bewust) - beschaving overeenkomen.
Tegelijkertijd realiseer ik mij dat iedereen dat doet in zijn, haar of hun cultuur. Daarom is het ook zo bijzonder en goed dat onze wereld(bol) ontluikt. Steeds meer en helder verspreidt een ieder zijn, haar of hun eigen cultuur op het gebied van kunst en allerlei andere, aanverwante zaken. Natuurlijk botst het wel eens, maar dat is vanzelfsprekend vaak bij een eerste confrontatie. Tijd heelt wonden en herstelt het onvermogen van mensen iemand te pardonneren.

Muziek is, naast een methode, een instrument om jezelf weer bijelkaar te rapen, mocht dit (om welke reden dan ook) nodig zijn. Maar muziek is veel meer dan dat; voor veel mensen is muziek een belangrijke vorm van vrijheid. Een privilege, uitlaatklep of bron van inspiratie of herinnering.

Zelf luister ik voor (verdiepend) nieuws graag naar Radio 1.
Voor muziek kunnen dat bijna alle andere zenders zijn. Een mooie afwisseling vormt voor mij Radio 2; vooral tussen de middag met Tijd voor Twee. 's-Avonds is wat mij betreft de reguliere nieuwsuitzending voldoende.
Goede muziek is dan mijn begeleider tijdens mijn bezigheden. Luister wat dat betreft vrijdag eens naar Het Platenpaleis op Radio 2. Een goed programma, waarbij de (gratis) bellende of mailende luisteraar bepaalt wat er op de draaitafel wordt gelegd. Het Platenpaleis: swingend je weekend in.

Afgelopen vrijdagavond vormde dit programma de opmaat tot invulling van het afgelopen weekend. Lezend en luisterend werd ik (opnieuw, als reminder) herinnerd aan de Deventer Boekenmarkt. Langs de IJssel, op haar boorden en in de Koekstad-binnenstad was het net als elk jaar weer een mêlee van honderden boekenkramen, sneupers, kopers en lezers. Tot halverwege de middag was het weer deze editie op z'n zachtst gezegd 'niet ideaal', maar het aanbod was er niet minder om;

ALTIJD HET EERSTE

'Rustloze jagers van dromen en vlinders,
Verzen-zoekende vinders,
Maakt het wat uit,
Of ge na 't vatten van duizend gezangen
Nu nog het duizend en eerste zult vangen
In uw geluid?'

Waren het duizend? Ons, als de drang ons beheerste,
Viel het tellen nooit licht
Wij zochten altijd het veerste en teerste,
Altijd het eerste,
Altijd het nooit nog gevonden gedicht.

Albert Verwey (1865-1937)

uit: Komrij's Nederlandse poëzie
van de 19de t/m de 21ste eeuw in 2000 en enige gedichten.

Schrijver: Annejan Kuperus, 7 augustus 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

2.0 met 5 stemmen 182Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)