Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Met de hand op mijn kruis.

We glijden in hoog tempo af. Dat is wat ik vind. Waar we jaren geleden nog discussieerden over het recht om niet te werken op zondag op grond van geloofsovertuiging, zijn we nu bijna zover dat we ons kruis onder de trui moeten gaan dragen.

Het moet niet gekker worden! In Rotterdam staat een school waar ze alle hoofddeksels, kruizen of andere uitingen van religieuze identiteit hebben verboden. Al een hele tijd hoor, vooralsnog durven de meeste scholen het voorbeeld niet te volgen.
Bij onze zuiderburen zijn ze al een stukje verder. Hoofddoekjes worden verboden. Het zit er dik in dat ik binnenkort af moet reizen naar het gemeenteloket om een ontheffing aan te vragen voor mijn dochter, zij draagt immers ook bijna dagelijks een hoofddoekje.
En hoe zit dat dan als ik mijn kruisje wil dragen op mijn persoonlijke gedenkdagen? En die tatoeage dan? En dat Boeddhabeeld in de vensterbank? Verstoppen achter het gordijn? Als ik het zo eens doortrek krijg ik bijna associaties met de tweede wereldoorlog.

We schijnen namelijk onderdrukt te worden....
En van hogerhand is besloten dat je minder onderdrukt bent als je geen uiting geeft aan je overtuiging. Nu moet ik bekennen dat als ik schielijk over straat moet, onderweg naar een begrafenis, met mijn hand op mijn kruis omdat men anders misschien denkt dat ik word onderdrukt, een voor mij onwenselijke situatie is. Er kleeft wel een mogelijk voordeel aan. Het scheelt administratief weer een regel want invullen wat je geloofsovertuiging is, dat hoeft dan neem ik aan ook niet meer. Alle scholen openbaar, want anders weet iedereen dat je katholiek bent, en dat kan natuurlijk niet.

Of was het nu zo dat men geen onderscheid kan maken? Dus dat het verbergen van religieuze uitingen eigenlijk niet wenselijk is, maar het zo inconsequent zou overkomen als men alleen hoofddoekjes zouden verbieden. En wat is een religieuze overtuiging? Die kale koppen, hoe heten ze ook alweer; skinheads, mag ook niet meer dan. Toch? Of is dat niet religieus omdat we het grootste kopvod in de tweede kamer nog niet als god hebben ingelijfd?

Wat is in vredesnaam de meerwaarde van dit verbod. Ik ken onderdrukte vrouwen, die dragen echter geen hoofddoekje. Een bezoekje aan Staphorst hoef ik niet eens toe te lichten. Evenzo kan ik het achterwege laten een opmerking te maken over de kleurloze leerlingen van de plaatselijk gereformeerde school. De reden? Wel, in Bijbelse tijden was je een hoer als je geen hoofddeksel droeg. Zo simpel is het, dat is de reden. Dus, als je geen hoofddeksel draagt, dan ben je een hoer. Wie wordt hier nu onderdrukt?

Ik was even trots op Nederland toen twee Nederlandse moslima's zich er op toe legden de hoofddoek in een ander jasje te steken. Ze haalden het nieuws. Wauw, dat is pas integratie, dacht ik.
Helaas hebben wij onze pruikenbol die zonder enig gevoel van schaamte de meest domme uitspraken doet over integratie. Wat mij betreft mag zijn kopvoddentax op elk hoofd dat mij onpasselijk maakt invoeren.
Sterker nog, ik pleit voor een 'Wilders Burka'. Met een hoofddoekje kan ik prima leven.

Schrijver: Christina Kremer, 12 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.4 met 5 stemmen 295Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Egbert Jan van der Scheer
Datum:
17 november 2009
Email:
vanderscheerkpnmail.nl
Nou, nou, Christina. Je haalt, als het op Nederlandse gereformeerde politiek aankomt, weer het voorbeeld van Staphorst naar voren. Hoe vaak ben je in Staphorst geweest, hoe lang is dat geleden en hoeveel echt contact heb je met de Staphorsters, m.n. de vrouwen, gehad?
Zelf woon ik plus minus 45 á 50 km. van Staphorst en ben ook absoluut niet Nederlands gereformeerd al heb ik daar ook niets op tegen. Maar die enkele keer dat ik in Staphorst ben geweest en/of contact met Staphorster mensen heb gehad, vooral wat betreft vrouwen, is mij alles-behalve opgevallen dat ze gediscrimineerd werden. Eerder het omgekeerde. Bij ons zegt men dan wel eens; "Nou, die hebt de broek an!!". Wat betreft andere culturen zou ík dan ook bepaald geen uitspraak durven doen, maar ik zie ook genoeg nog jonge moslim meisjes voor de t.v. die beslist en hoofddoek of zelfs een burka wíllen dragen. Moeten we dat dan maar verbieden en hen vertellen dat ze net zoals we de Staphorster bevolking achterlijk zijn? Sorry Christina, maar is er dán zoveel verschil nog in onze benadering van zowel eigen bevolking als van alochtonen. En staan we dan wel zo ver van Geert Wilders' mening af?
Naam:
Eva Mensch
Datum:
12 oktober 2009
Misschien komt dit doordat men gelijke rechten wil voor iedereen?
Misschien om dat sommige echtparen niet gelijkwaardig zijn
Misschien omdat gelijkwaardigheid een hoog goed is in Nederland

Misschien omdat juist uiterlijke kenmerken aangeven dat men dus niet gelijkwaardig is.
Misschien omdat we ons cultuur goed moeten bewaken.
Misschien omdat we de wetenschap willen beschermen, zodat ons land niet afglijdt naar een land, waar mannen of een religie het voor het zeggen zou hebben.
Zou zo maar kunnen
Wel jammer dat we helaas iedereen die anders is dan over één kam scheren, maar uitzonderingen kunnen er eigenlijk niet meer gemaakt worden.
Gelukkig mogen hier mannen wel roze bloeses dragen toch !

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)