Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

AOW

Alle mensen worden ouder. Tegen beter weten in. We willen eigenlijk jong blijven. Echt een trekje voor mensen, het gras is altijd groener aan de andere kant van de heg.

Er is sprake van een crisis in de wereld. Helaas treft die ook Nederland. Soms lijkt de term ‘crisis’ voor meer malaise in de economie te zorgen, dan het uitgavepatroon van de consumenten zelf.
Het is nu eenmaal zo en er moet bezuinigd worden. Het kabinet moet en wil slagvaardig overkomen in deze periode. Er zijn daarom allerlei clubjes gevormd die gaan onderzoeken waarop we het beste kunnen bezuinigen. Het Nederlandse volk dacht dat we al een clubje gevormd hadden die daarover gaat. Tijdens de laatste verkiezingen. Maar dat blijkt een misvatting. Mannen en vrouwen die goed zijn met cijfers rekenen zich de komende maanden suf.

Nu is er besloten dat we langer moeten werken. Totdat we 67 jaar oud zijn. Dat levert miljarden op, die we nodig hebben om onze staatsschuld af te lossen. Of dit ook door een groep rekenwonders is bepaald blijft onduidelijk. Het viel echter niet mee om dit plan rond te krijgen. De meningen lopen op zijn minst nogal uit één binnen de Tweede Kamer. Daarom heeft men gezocht naar een compromis. En dat houdt in dat over elf jaar iedereen tot zijn 67e jaar moet werken.
Over elf jaar?

In de jaren tachtig las je in elke krant wel eens een artikel over de ‘baby-boom’. Iedereen wist wat de term inhield. Een grote groep mensen die dezelfde leeftijd hebben. Die allemaal, tegen beter weten in, ouder worden. Maar niemand in Den Haag vond het belangrijk om eens goed na te denken over dit elk jaar opschuivende probleem. Ooit zouden deze mensen allemaal met pensioen gaan. Toch werd er geen miljard euro op een spaarrekening bij Icesave gestort om dit probleem in de toekomst op te vangen.
Helaas.

In de jaren negentig moesten de vrouwen vooral ook gaan werken. En de mannen iets minder om voor de kinderen te zorgen. Dat was emancipatie. Een nobel idee. Goed voor de samenleving en ontwikkeling van de vrouwen. Maar nu wordt het allemaal toch wat ingewikkeld.. De mannen die destijds minder per week moesten gaan werken, moeten dat nu wel twee jaar langer. Maar pas over elf jaar. Dan kunnen we misschien toch jong blijven, maar ouder worden.
Alleen nog steeds tegen beter weten in.

Schrijver: Jasper Cloosterman, 16 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.4 met 18 stemmen 1.506Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
L
Datum:
15 maart 2011
leuk stukje om te lezen. ik gebruik hem voor mijn inleiding van een beschouwing te schrijven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)