Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Big Bank ...

Dat de bankaire onrust in ons land én in andere landen nog steeds voortduurt, kan en kon onder meer worden afgeleid uit het onlangs omvallen van de zoveelste bank in de Verenigde Staten en de recente gang van zaken bij de DSB Bank van de heer Dirk Scheringa, de man, die het van eenvoudig veldwachter schopte tot gevierd bankier, met een notering in het Nederlandse blad Quote 500.

In een onlangs uitgezonden televisie-documentaire over deze in zijn vrije tijd als eenvoudige belastingformuliereninvuller begonnen tycoon, toonde Scheringa vol trots het eerste, bij de start van zijn in de zeventiger jaren begonnen bedrijfje, handgeschreven kasboek. Ontroerende beelden waren het. Beelden die woordloos illustreerden, waartoe de daden van een eenvoudige, ambitieuze jongen kunnen leiden.

Wie in Nederland kent de naam van de DSB niet? Niemand vrees ik, want de laatste jaren is de naam DSB als een niets en niemand ontziende tsunami over ons platte land gestroomd. Betalingsverkeer of sparen? DSB had een eigen bank.
Schaatsen? DSB had een eigen schaatsploeg.
Voetballen? DSB had niet alleen een eigen voetbalelftal, het had ook een eigen stadion.
Wielrennen? De naam DSB ontbrak niet.
Eerste hypotheek nodig? DSB.
Nieuwe badkamer? Frisia Financieringen - onderdeel van DSB - voor een tweede hypotheek.
Geld van de verbouwde badkamer over? Weekeindje Parijs!
Nieuwe flatscreentelevisie? Becam - onderdeel van DSB.
Auto te smal voor het vervoer van de zojuist aangekochte breedbeeldtelevisie? Lenen punt èn èl - onderdeel van DSB - voor een grotere, bredere auto.

Enne, alles uiteraard tegen de laagste rente. Althans dat suggereerden de reclameboodschappen, die dagelijks van vroeg tot laat over de bevolking werden uitgestrooid.

Twee weken geleden beval een landelijk bekende econoom het Nederlandse volk tijdens een televisie-uitzending aan, de bij de DSB Bank aangehouden tegoeden op te nemen. De bank had zich niet naar behoren van haar zorgplicht gekweten. Het resultaat van de oproep is inmiddels bekend. De DSB Bank is via een noodmaatregel onder curatele gesteld en staat op het punt failliet verklaard te worden, tenzij de heer Scheringa vóór maandagochtend 09:00 uur een koper voor zijn Big Bank weet te vinden.

Als hem dat lukt, zou dat een kunstje van de eerste orde zijn. En als het hem niet lukt? Dan zijn we van de reclameboodschappen van de heer Scheringa's imperium verlost.
Als ik heel eerlijk ben miste ik ze al een tijdje. Als kiespijn!

Schrijver: Hans Uil, 18 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: afscheid

1.8 met 6 stemmen 1.805Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)