Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pak symptoomreclame in EU-verband aan

Het is bespottelijk dat van de 34 miljoen vaccins die de Nederlandse overheid heeft besteld om de bevolking in te enten tegen de Mexicaanse griep ca. 24 miljoen vaccins pas half januari kunnen worden geleverd; de pandemie is dan immers al over haar hoogtepunt heen.
Bovendien is het vreemd dat Klink zich heeft verplicht om de prijs ervan niet bekend te maken, hoewel hij eind oktober in de Tweede Kamer toegaf dat hij ze veel te duur heeft ingekocht. In veel landen is die prijs wel gewoon bekend. Zo bedraagt de prijs die Groot-Brittannië ervoor betaalt 5,50 Euro per stuk. Het heeft er daarom alle schijn van dat Klink zich heeft laten ringeloren door de farmaceutische industrie.

Onacceptabel is ook dat een heel groot deel van het personeel in Nederlandse zorginstellingen door leidinggevenden (managers en afdelingshoofden etc.) wordt geprest om zich te laten vaccineren, ook al zijn de vaccins onvoldoende uitgetest en blijft de kans op besmetting ook na vaccinatie bestaan. De weerstanden onder zorgpersoneel tegen vaccinatie zijn dan ook erg groot; de overgrote meerderheid wil zich niet laten inenten. In Frankrijk heeft maar 7% van het personeel van ziekenhuizen zich laten vaccineren.

In grote lijnen komt het erop neer dat de Gezondheidsraad en het RIVM minister Klink dit voorjaar hebben voorgespiegeld dat de Mexicaanse groep als een soort middeleeuwse pest door Europa rond zou waren. In paniek heeft hij toen 34 miljoen vaccins besteld – voor elke Nederlander twee - ook al wist hij dat lang niet iedereen zich wil laten inenten. De belofte was dat die eind dit jaar beschikbaar zouden komen. Bovendien heeft hij zich contractueel verplicht om de prijs ervan niet bekend te maken.

Nu de Mexicaanse griep lang niet de omvang blijkt te hebben die door doemdenkers en farmaceuten was voorspeld en de vaccins ook nog te laat worden geleverd, zitten we vanaf januari met een enorme hoeveelheid vaccins opgescheept. Het is allerminst zeker dat die voorraad kan worden doorverkocht. Het is niet moeilijk te raden waar de miljoenenwinsten van dit macabere spelletje naartoe zullen gaan. Dat is helemaal wrang als je bedenkt dat één vaccin per persoon volgens veel deskundigen al voldoende is.

Het is zelfs nog erger. De kans is groot dat we over enkele maanden door vaccinatiegoeroes bang worden gemaakt voor een nieuwe besmettelijke ziekte. Door de belangenverstrengeling tussen overheid en industrie zal ook dan het ministerie van VWS meewerken aan grootschalige inentingscampagnes. Misschien zal er voor die tijd wel een maatregel worden bedacht om zorgpersoneel, dat vaccinatie weigert, zonder pardon te ontslaan. Morele pressie heeft dan plaatsgemaakt voor dreiging met ontslag.

Het wordt hoog tijd dat al deze praktijken in EU-verband worden aangepakt, waarbij zowel de bevolking als het zorgpersoneel in bescherming wordt genomen tegen lieden die kosten noch moeite sparen om ziekten en symptomen te promoten zodat ze hun eigen zakken kunnen spekken.

Schrijver: Tom Poes, 21 november 2009


Geplaatst in de categorie: moraal

5.0 met 2 stemmen 309Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)